Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:KSH: Turizmus és vendéglátás, 2014

Létrehozva: 2015. július 29.
Módosítás: 2015. július 29.
Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Helyi súgó ikon

A turizmus a gazdaság sok ágazatát és a társadalom számos rétegét érintő tevékenység, életforma és fogyasztási szegmens. A gazdasági tevékenységek egységes (nemzetközi és hazai) ágazati osztályozási rendszere nem tartalmaz turizmustételt, a turizmus számos szakágazat együttes teljesítményével határozható csak meg. A turizmus mint virtuális ágazat 2014. évi teljesítményének egyes területeiről 2015 első felében már jelentek meg publikációk (így a Kereskedelmi szálláshelyek forgalma c. havi gyorstájékoztató, a Nemzetközi utazások negyedéves statisztikai tükör). Ez a kiadvány a magyarországi turizmus 2014. évi alakulását, a turizmus területén 2010-től lejátszódó folyamatokat mutatja be, az említetteknél részletesebben.

Összefoglaló:

A szálláshelyek 2014-ben eredményes évet zártak. A turisztikai szálláshely-szolgáltatást nyújtó egységek 246 ezer szobát és 636 ezer férőhelyet biztosítottak ez évben a vendégek számára. A szobák és férőhelyek több mint fele a kereskedelmi szálláshelyeken volt elérhető. 2014-ben 9,6 millió külföldi és belföldi vendég 6,4%-kal több éjszakát töltött itt el, mint 2013-ban. A kereskedelmi szálláshelyek 2014-ben összesen 333 milliárd forint bevételt realizáltak, folyó áron 11%-kal többet az előző évinél.

A szálláshely-kiadáshoz szorosan kapcsolódó turisztikai szolgáltatás a vendéglátás. 2014 végén több mint 53 ezer vendéglátóhely üzemelt Magyarországon. Közel 90%-uk kereskedelmi vendéglátásként működött. A vendéglátóhelyek száma az előző év végéhez képest csökkent, de régiók szerinti megoszlásukban számottevő változás nem történt. A vendéglátásból – az előzetes adatok alapján – 2014-ben folyó áron 816 milliárd forint árbevétel származott, 86%-a a kereskedelmi vendéglátásban realizálódott.

Ugrás vissza...