Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tárgyalt a kormány a Fészekrakóprogramról

Létrehozva: 2005. január 6.
Módosítás: 2005. január 10.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Megkönnyíti a fiatalok lakáshoz jutását a lakástámogatási rendszer kibővítése, amiről szerdán döntöttek a miniszterek. A fiatalok önálló életkezdését egyebek mellett állami kezességvállalással és a szociálpolitikai támogatások újabb emelésével segítik. A kormányszóvivő bejelentette: már csak öt magyart keresnek a délkelet-ázsiai térségben.
Az idei első ülésén a kormány döntött arról, hogy milyen új elemekkel bővítik az állami lakástámogatási rendszert. Az otthonteremtést segítő úgynevezett Fészekrakóprogram általános elveit szerdán fogadták el a miniszterek, a részletszabályozókról a jövő héten döntenek - mondta Kolber István , a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter a kabinet ülését követő kormányszóvivői tájékoztatón.
Újból emelkedik a szocpol
A kormány döntése értelmében február elsején lép életbe a Fészekrakóprogram, amelynek keretében módosul a lakástámogatási rendszer több eleme. Az egyik legfontosabb változás a szociálpolitikai támogatások újbóli emelése lesz. A szocpol összege egy gyermek után a jelenlegi 800 ezer forintról 900 ezerre, két gyermek után 2 millióról 2,4 millióra, három gyermek esetében 3,2 millióról 3,8 millióra, míg négy gyermek után 4 millióról 4,6 millió forintra emelkedik. A szocpol összege így egy gyermek esetén a 2002-es szint négy és félszeresére, 2-4 gyermek esetén 1,7-2-szeresére emelkedik.
Az állami lakástámogatási program bővítése több százezer ember otthonteremtését könnyíti meg, és a kiegészítő programokkal együtt összességében több mint egymillió embert érint, mondta a miniszter. A program célja az, hogy segítse a gyermeket vállaló fiatalok érvényesülését, valamint a lakáspiac élénkülését.
Négyelemű program a kezességvállalástól a lakbértámogatásig
A Fészekrakóprogram egyik legfontosabb eleme az állami kezességvállalás, amelynek megteremtésével azok a fiatalok is jelentős kormányzati támogatásra számíthatnak, akik nem rendelkeznek elegendő megtakarítással és megfelelő szülői háttérrel. Ők nem tudnának hitelre lakást vásárolni a bankok által elvárt átlagosan 50 százalékos önerővel, noha jövedelmük tudná fedezni a lakáshitel törlesztőrészleteit (hiszen azzal közel azonos mértékű albérleti díjat fizetnek).
Ez azt jelenti, hogy azok, akik vállalják egy úgynevezett garanciadíj - ez várhatóan a hitel összegének 4-6 százaléka lesz - megfizetését, a hitel mértékétől függően tíz- vagy húszszázalékos önerővel is megvehetik a kiszemelt új vagy használt lakást. Az állami készfizető kezességvállalás feltétele, hogy a megvásárolni kívánt lakás ára ne haladja meg a budapesti vagy megyei jogú városban lévő új lakás esetén a 15, egyéb vidéki városban lévő új lakás esetén a 12 millió forintot. Aki használt lakást vásárol, Budapesten és a megyei jogú városokban legfeljebb 12, vidéken maximum 8 millió forintos lakást vehet az állami garancia segítségével. A támogatást a 30 év alatti párok és házaspárok, valamint gyermeküket egyedülő nevelő szülők vehetik igénybe.
A lakáshitelekhez eddig csak köztisztviselőknek és fegyveres testületek tagjainak járó állami kezességvállalást a kormány kiterjeszti a közalkalmazottak körére, valamint az ügyészségi és bírósági alkalmazottakra is. "Így a mintegy 600 ezer közalkalmazott a korábbinál kedvezőbb feltételekkel juthat hitelhez" - mondta Kolber István.
Félszocpol akár használt lakásra is
A jövőben nemcsak új, hanem használt lakás vásárlására is igénybe lehet venni a szocpol támogatások felét. Az úgynevezett fél szocpol használatának kibővítése azt a célt szolgálja, hogy ne kelljen mindenkinek új lakást vennie vagy építenie, aki otthonteremtéshez támogatást szeretne kapni. Ez a támogatási lehetőség a 35 év alatti, gyermeket nevelő házaspárokra és élettársi viszonyban élőkre, valamint gyermeküket egyedül nevelő szülőkre vonatozik.
A program lakbértámogatási elemének célja a gyermekeket nevelő családok bérelt lakáshoz juttatásának segítése, a lakásbérleti költségek mérséklése. A támogatás mértéke a lakbér 30 százaléka, de legfeljebb havi 7000 forint, ha az önkormányzat is hozzátesz ehhez az összeghez legalább ugyanennyit. Összesen tehát havi 14 000 forintot, de albérleti költsége legfeljebb 60 százalékát kaphatja meg az albérletben élő család.
A miniszter közölte, hogy a teljes program értéke harmincmilliárd forint, ebből a szocpol emelésére 6,5 milliárd forintot, a félszocpol felhasználásának bővítésére 8,8 milliárd forintot szánnak. Ezenkívül a panelfelújítási programra további nyolcmilliárd forintot különítenek el, ebből a pénzből 27 ezer lakás felújítása oldható meg.
Délkelet-ázsiai katasztrófa: már csak öt magyart keresnek
Óráról órára csökken a délkelet-ázsiai, katasztrófa sújtotta területeken eltűnt magyar állampolgárok száma, a külügyi tárca már csak öt személy hollétéről nem tud - mondta a kormányszóvivő. Batiz András hangsúlyozta: a kormány továbbra sem tud arról, hogy a tragédiának lenne magyar áldozata. A keresett személyek közül három Thaiföldön, egy személy Indonéziában, egy másik pedig Srí Lankán tartózkodott.
Egy magyar sérültet ápolnak Szingapúrban, aki a tragédiát követően utazott oda Phuket szigetéről. Kedd óta a Külügyminisztérium hozzáfér az érintett országok be- és kiutazási listáihoz, ami nagyban könnyíti az eltűnt személyek felkutatását. Több állampolgár került elő úgy, hogy a hazaérkezés után értesítette a szaktárcát, mondta Batiz András.
A kormányszóvivő bejelentette: állampolgárok és civil szervezetek eddig mintegy 250 millió forintot gyűjtöttek össze a katasztrófa sújtotta térség számára. A kormány mintegy 216 millió forintos támogatást biztosított, amelynek egy része gyógyszer formájában, más része pedig öt segélyszervezeten keresztül jut el az érintettekhez.
Batiz András közölte azt is, hogy a következő három hónapban mintegy háromezren terveztek utazást a délkelet-ázsiai térségbe. Az utasok kártalanítása folyamatos, arról pedig, hogy kell-e bármilyen módon kárpótolni az utazási irodákat, még mindig zajlik a szakmai szövetség felmérése.
Hazánk négymilliárdos segélyhitelt nyújt a délkelet-ázsiai országoknak
A magyar kormány kötött segély keretében négymilliárd forintos hitelt biztosít a délkelet-ázsiai katasztrófa által leginkább sújtott Thaiföld és Indonézia számára - közölte a gazdasági miniszter a kormányülést követő tájékoztatón szerdán. Kóka János elmondta: a két ország a hitelt kedvezményes feltételekkel, részben állami támogatással veheti igénybe.
Az állami támogatás mértéke nem haladhatja meg a 35 százalékot, célja a kamatköltségek és az exportgarancia költségeinek átvállalása lehet - közölte. A négymilliárd forintos hitelkeret terhére magyar vállalkozók szállíthatnak olyan berendezéseket és készleteket, amelyekre a legnagyobb szükségük van az érintett államoknak. Példaként említette a víztisztító berendezéseket, orvosi eszközöket, gyógyszereket, élelmiszert és ruhát.
A miniszter kiemelte: a költségvetésben a segélyhitel forrásai rendelkezésre állnak. Mint mondta, az OECD-államok számára előírás a hátrányos helyzetű országok támogatása a kötött segélyhitel révén. Magyarország korábban például Bosznia-Hercegovina számára nyújtott ilyen hitelt a tuzlai víztisztító projekt megvalósítására.
Hazánkba látogat az új román miniszterelnök
Gyurcsány Ferenc meghívására január 17-én Magyarországra látogat Calin Popescu Tariceanu román kormányfő - közölte László Boglár a kormány ülését követő tájékoztatón. A kormányszóvivő elmondta: az új román miniszterelnököt első hivatalos látogatására kormányának több minisztere is elkíséri, akik kétoldalú tárgyalásokat folytatnak magyar kollégáikkal. A delegáció tagja lesz többek között Markó Béla miniszterelnök-helyettes is.
Kormányfői munkalátogatás a szaktárcáknál
A kormányszóvivők arról is beszámoltak, hogy Gyurcsány Ferenc a parlament tavaszi ülésszaka előtt, január 12-e és február 11-e között munkalátogatást tesz az összes szaktárcánál. Batiz András elmondta, a minisztériumok és a hozzájuk kapcsolódó háttérintézmények vezetőivel folytatott megbeszélések célja a 2005-ös feladatok kiosztása, valamint a kormányprogram alapján a legfontosabb tervek áttekintése. Az első megbeszélés egy hét múlva az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi tárcánál, a következő a gazdasági és a foglalkoztatási minisztériumban lesz.
Január 24-ig kinevezik a Monetáris Tanács új tagjait
A Monetáris Tanács új tagjairól még folyik az egyeztetés - mondta László Boglár. Hozzátette, hogy a következő két hétben várhatóan lezárul az egyeztetés a potenciális jelöltekkel, és majdnem biztosnak nevezte, hogy január 24-ig kinevezik az új tagokat.
László Boglár azt is kiemelte: kétségbevonhatatlan, hogy a december 5-i népszavazáson leadott voksok megszámlálását végzők felelős munkát folytattak. A kormányszóvivő ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy az Országos Választási Bizottság újból eredménytelennek minősítette a népszavazást a keddi határozatában, amelyet az MVSZ szerdán ismét megtámadott a Legfelsőbb Bíróságnál.
László Boglár a szavazatszámlálókról azt mondta: "a felelőtlenség nem az ő oldalukon állapítható meg". Mint mondta, a kormány szerint a magyar demokratikus választási rendszer, így a demokrácia becsületét védték meg azok, akik részt vettek a szavazatok újraszámlálásában.
Ugrás vissza Ugrás vissza...