Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hétfőn aláírják a 4-es metró finanszírozási terveit

Létrehozva: 2004. január 16.
Módosítás: 2006. május 5.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Hétfőn a gazdasági-, a pénzügyminiszter és Budapest főpolgármestere aláírja a 4-es metró finanszírozási terveit. A beruházás összköltsége 300 milliárd. 2004-ben folytatódik a 2-es metró felújítása, a városrehabilitáció, és várhatóan 90 százalékkal több új lakást adnak át.
Idén a főváros az állammal közösen elkezdi építeni a 4-es metrót. Hétfőn László Csaba pénzügyminiszter, Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere aláírja a metróépítés finanszírozásához kapcsolódó terveket. A 2008-ig elkészülő metróvonal teljes költsége mintegy 300 milliárd forint lesz. A munkálatok megkezdése előtt és azzal párhuzamosan faltól falig megújulnak az érintett terek és utcák, alatta rendbe hozzák az elöregedett közműveket, valamint megújulnak a zöldterületek - nyilatkozta a főpolgármester pénteken tartott sajtótájékoztatóján.
200 milliárd a tömegközlekedés fejlesztésére
A 4-es metrón túl folytatódik a tavaly szeptemberben megkezdett 2-es metró rekonstrukciója. A munkálatok előreláthatóan 5 évig fognak tartani, amelynek tervezett összköltsége hozzávetőleg 53,2 milliárd forint lesz.
További 37 milliárdért 40 darab új, villamosszerelvényt vásárolnak az Európa legnagyobb forgalmát lebonyolító nagykörúti vonalra, a fővárosnak készülő Combino Budapest típusú járművek 2005-től rendszeresen közlekednek. Mindent összevetve a főváros 2011-ig, 200 milliárdot fordít a tömegközlekedés fejlesztésére, ez átlagosan 25 milliárd forintot jelent évente.
Csaknem 20 milliárd hulladékhasznosításra
Modernizálják a rákospalotai Hulladékhasznosító Művet, 19,2 milliárdért korszerűbb füstgázmosó berendezés és kazánok lesznek. A szelektív hulladékgyűjtés európai normáinak megfelelően 2008-ra a tervek szerint 2000 hulladékgyűjtő sziget és a hozzátartozó válogatómű készül el Budapesten.
Tavasszal folytatódik a város-rehabilitáció
Az elmúlt években város-rehabilitációs programján keresztül 25-30 milliárd forintot fordított épület-felújításra a főváros. Idén sétálóutcává alakul a Király utca, felfrissül az Andrássy út és környéke, valamint elindul a régi pesti zsidónegyed rekonstrukciója is.
Nyáron megkezdik a 240 ezer ember kiszolgálására alkalmas Bajcsy- Zsilinszky Kórház új diagnosztikai és műtéti tömbjének építését. A több mint 10 milliárd forintos beruházást fele-fele arányban a főváros és a kormány fizeti.
Javult a főváros közbiztonsága
A tavalyi évet értékelve Demszky Gábor elmondta, hogy az elmúlt időszakban vállalkozói alapon több mint 9000 új lakás építése kezdődött. Idén az átadott lakások száma várhatóan 90 százalékkal fogja meghaladni az eddigieket. Csökkent a fővárosi munkanélküliek száma, legutóbbi felmérés alapján 17 ezret regisztráltak. A BRFK támogatására az elmúlt években 2 milliárd forintot adott a főváros, ennek is köszönhetően javult a közbiztonság, hiszen 2003-hoz képest 14 százalékkal kevesebb bűncselekmény történt.
Ugrás vissza Ugrás vissza...