Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A kormanyablak.hu honlap tervezett karbantartás miatt 2019. 10. 24. 22 órától 2019. 10. 24. 23 óráig nem lesz elérhető.

Kérjük a fentiek figyelembevételét az elektronikus ügyintézés során!

Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt

 

MORZSÁK

TARTALOM:Az ombudsman továbbra is jogellenesnek tartja az adatmentést

Cikk:

Az adatvédelmi biztos nem támogatja a pénzügyminiszter törvénymódosítási javaslatát, amely kormányváltáskor lehetővé tenné a személyes adatokat tartalmazó állományok elmentését. Péterfalvi Attila hivatalosan is közzétette véleményét az adatmentési ügyről, amelyet jogellenesnek tart.
Az úgynevezett adatmentési ügy február első felében robbant ki, amikor kiderült, hogy a tavalyi kormányváltás után László Csaba pénzügyminiszter utasítására több, a tárca felügyelete alá tartozó szervezetnél másolatokat készítettek az ott található állományokról.
Az adatvédelmi biztos azután indított vizsgálatot, hogy hivatala február 18-án több beadványt kapott az ügyben. Péterfalvi Attila szerdán hivatalosan is közzétette az ombudsmani hivatal megállapításait.
Adatmentés miniszteri utasításra
A pénzügyi tárca vezetője az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), az Államháztartási Hivatal, a Magyar Államkincstár, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a Szerencsejáték Felügyelet, valamint a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) vezetőit szólította fel az adatmentésre. Ezt a PSZÁF nem, az APEH pedig a többi szervezettől eltérően teljesítette - áll a nyilatkozatban.
Szükséges az érintettek hozzájárulása
Péterfalvi Attila közlése szerint a személyes adatokat kezelő szervezetek jogellenesen továbbították az adatállományokat a Pénzügyminisztériumba, ahol szintén törvénybe ütköző módon tárolják ezeket a fájlokat. Az adatvédelmi törvény alapján személyes adatok kezelésére csak akkor van lehetőség, ha ahhoz az érintett hozzájárul vagy azt törvény elrendeli. Jelen esetben ilyen adatkezelésre törvény felhatalmazás nincs - állapította meg az adatvédelmi biztos.
Péterfalvi nem támogatja a törvénymódosítást
Az ombudsman március 5-én levélben arra kérte a pénzügyminisztert, hogy szüntesse meg a jogellenes állapotot: gondoskodjon az adatok megsemmisítéséről. Ennek a kérésnek az érintett szervezetek a napokban közjegyző jelenlétében eleget tettek.
László Csaba korábban úgy nyilatkozott, a cél az volt, hogy megőrizzék az adatállomány kormányváltáskor meglévő állapotát. Az APEH adatállományát egyébként a hatóság üzemszerű működése során is rendszeresen és folyamatosan mentik és rögzítik. Az APEH elnöke, Király László György szerint az adatokhoz illetéktelenek nem férhettek hozzá, külső cég nem vett részt ebben a folyamatban, az adatmentést ugyanazok csinálták, akik amúgy is felelősek ezért a munkáért.
A pénzügyminiszter korábbi felvetésére reagálva az adatvédelmi biztos elmondta: nem támogatja a törvény módosítását, amely kormányváltáskor lehetővé tenné az adatállományok elmentését.
Gál J.: szükséges a törvénymódosítás
Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerdán közölte: törvénymódosítás szükséges annak érdekében, hogy pillanatfelvételt lehessen kapni arról, ahogyan megtörténik egy hivatal átadás-átvétele. Mint mondta, az erről szóló egyeztetésnek az adatvédelmi biztos és a parlamenti pártok is részesei lesznek.
Ugrás vissza Ugrás vissza...