Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tőrbe csalták a két magyar tűzszerészt Afganisztánban

Cikk:

Az Afganisztánban elhunyt mindkét magyar tűzszerészt tőrbe csalták, és a robbantásos merényleteknek mindkét esetben ők voltak a célpontjai. Ez derül ki abból a jelentésből, amelyet a parlament honvédelmi bizottságának tagjai a testület rendkívüli ülésén ismertek meg.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter a zárt ülést követően azt mondta, minden párt támogatja, hogy Magyarország továbbra is részt vegyen az afganisztáni újjáépítési misszióban.

Az ülést követően Lázár János, a testület fideszes elnöke azt mondta, pártja készen áll arra, hogy akár a költségvetés módosítását is megszavazza, ha nem áll rendelkezésre elegendő pénzforrás a magyar katonák felkészítéséhez az afganisztáni misszióra.

A jelenlegi költségvetési helyzetben sem lehet pénzügyi akadálya annak, hogy ezek a katonák sikeresek és eredményesek legyenek Afganisztánban - hangoztatta.

Havril András vezérezredes, vezérkari főnök azt közölte, hogy a bagláni újjáépítési csoport (PRT) eddig megfelelő biztonság mellett és eredményesen hajtotta végre feladatát, az elmúlt időszakban viszont a délen folyó intenzívebb műveletek miatt az északi tartományban is felerősödött a terrorista tevékenység.

Június 10-én távirányítással robbantottak

A vizsgálat megállapította, hogy Kovács Gyula tűzszerész június 10-én terroristák merénylete során halt meg, akik távolról robbantották fel a pokolgépet. Az ő helyére lépő Nemes Krisztián tűzszerész mellett július 12-én ismeretlen körülmények között, de nem távirányítással robbant fel a csapdaként lehelyezett szerkezetet.

Havril András változásként említette, hogy míg eddig a tűzszerészek biztosították a PRT kötelékében dolgozó katonákat, ezentúl nekik kell sokkal nagyobb mértékben figyelniük a tűzszerészekre.

A vezérkari főnök elmondta, hogy a Magyar Honvédség 2015-ig tartó missziós stratégiáján, így az afganisztánin sem változtatnak. A tűzszerészeket nem vonják ki a rendszerből, de korlátozzák a tevékenységüket.

Konszenzus a folytatásról

Szekeres Imre honvédelmi miniszter kiemelte: a bizottság ülésén minden párt támogatta, hogy Magyarország továbbra is vegyen részt az afganisztáni újjáépítési misszióban, és - mint fogalmazott - nagy az eltökéltség, az elszántság a vállalt békemisszió folytatására.

A tárcavezető magyar nemzeti érdeknek nevezte, hogy Afganisztánban fennmaradjon a stabilitás, és Magyarország továbbra is sikeresen lássa el vállalt feladatát. Kijelentette, a magyar katonai vezetés jól látja el feladatát.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségéhez tartozó Honvédszakszervezet szerint a hivatásos és szerződéses katonák kiképzettsége magas szintű, így nem hozható összefüggésbe a háborús övezetben kivédhetetlenül bekövetkező tragédiákkal.

Ugrás vissza Ugrás vissza...