Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az ombudsmani a hozzátartozók kegyeleti jogának érvényesüléséért

Létrehozva: 2015. július 23.
Módosítás: 2015. július 23.
Forrás: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A jogbiztonság követelményét és egyes hozzátartozók kegyeleti jogát is sérti, hogy a temetkezési törvény a Polgári Törvénykönyvnél szűkebben határozza meg azok körét, akik számára biztosítani kell az elhunyt hamvait tartalmazó urna látogatását. Székely László ombudsman ezért a törvény mielőbbi kiegészítésének kezdeményezésére kérte a belügyminisztertől, hogy a temetésre kötelezett személy nyilatkozata alapján ne csak a közeli, hanem általában a hozzátartozók is leróhassák a kegyeletüket az urnánál.

Az elhunyt hamvasztása esetén a temetésre kötelezettet nem köti határidő, hogy a hamvak eltemettetéséről, elhelyezéséről vagy szétszórásáról gondoskodjon. Az ezt kifogásoló panaszos szerint a hozzátartozók kegyeleti jogát sérti, hogy a temetésre kötelezettek akár az otthonukban is elhelyezhetik az urnát, és a hatályos szabályok szerint nincs jogi lehetőség arra, hogy a hamvak tényleges eltemettetését vagy szétszórattatását kikényszerítsék. 
 
Az ombudsmani jelentés kiindulásképpen utal arra, hogy alkotmányosnak tekinthető a Polgári Törvénykönyvnek az a megoldása, amely az elhunythoz jogi értelemben közelebb álló szűkebb személyi kör – a hozzátartozó és a végrendeleti juttatásban részesített személy – számára biztosít jogvédelmet a kegyeleti jog megsértésével szemben.
 
A temetkezési törvény alapján a hagyományosnak tartott, koporsós temetés – elsősorban közegészségügyi okokból – kikényszeríthető lehet. Hamvasztás esetén azonban a temetésre kötelezettet nem köti határidő és ez önmagában a kegyeleti jog szempontjából nem tekintető visszásnak – tisztázta a biztos. A jelentésben szerepel, hogy az elhunyt hamvai eltemetésének visszaélésszerű, tartós jellegű elmaradásakor, annak megtartását elvben a kegyeleti jog Ptk.-ban megjelölt jogosultjai végső soron, bírósági úton kikényszeríthetik.
 
A jelentés kitér azonban arra, hogy az urna hazavitele valóban kérdésessé teheti, hogy a többi hozzátartozó a rendszeres látogatással leróhatja-e kegyeletét, ápolhatja-e az elhunyt emlékét. A biztos itt arra hívta fel a figyelmet, hogy az eltemetésre kötelezett magánszférájának védelme a kegyeleti jog indokolt korlátja lehet. Ezért törvényben kell meghatározni, hogy – temetés, szétszórás hiányában – ki látogathatja jogszerűen az urnát.
Ugrás vissza Ugrás vissza...