Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az Európai Unió társulási előszerződést írt alá Albániával

Létrehozva: 2006. február 18.
Módosítás: 2006. február 19.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Hároméves tárgyalássorozat végén stabilizációs és társulási megállapodást írt alá Albánia miniszterelnökével az Európai Bizottság vezetője. Barroso a bűnözés elleni küzdelmet nevezte Tirana legfontosabb feladatának.

Az Európai Unió stabilizációs és társulási előzetes megállapodást írt alá Albániával, amelyről 2003 óta folytak tárgyalások - jelentette be szombaton Tiranában José Manuel Barroso , a bizottság elnöke. A megállapodást tavasszal szentesítik véglegesen az EU és Albánia képviselői aláírásukkal.

A politikus Sali Berisha albán kormányfővel közösen tartott sajtóértekezletén az eseményt történelminek minősítette az albán nép, és törekvéseik szempontjából, hogy az európai népek családjához csatlakozzanak. Barroso ugyanakkor arra intette Tiranát, hogy folytassa harcát a korrupció és a bűnözés ellen. A politikai pártokat pedig arra szólította fel, hogy az európai integrációt igazi nemzeti ügyként kezeljék.

A stabilizációs és társulási megállapodás aláírását hároméves tárgyalássorozat előzte meg. Hatályba lépése jelentős szabadkereskedelmi és politikai előnyökkel jár, egyben első lépcsőfok az uniós tagság felé vezető úton.

Albánia a kommunista rendszer 1990-es megdöntése óta csaknem egymilliárd eurónyi támogatást kapott az Európai Uniótól.

Ugrás vissza Ugrás vissza...