Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Az alkotmányügyi bizottság támogatta a kisebb parlamentet

Cikk:

A parlament alkotmányügyi bizottsága hétfőn nagy többséggel támogatta a kisebb, legfeljebb kétszáz tagú parlamentre irányuló alkotmánymódosítást.

Az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén kormánypárti és ellenzéki képviselők egyaránt, nagy többséggel támogatták a kisebb, legfeljebb kétszáz tagú parlamentre irányuló alkotmánymódosítást. Az egyfordulós listás választási rendszerre irányuló, a választási  törvényt módosító javaslat azonban csak a bizottság szocialista-szabaddemokrata többségének támogatását kapta meg.

A kormány törvényjavaslata szerint megszűnnének az egyéni választókerületek, és 176 területi (megyei, fővárosi) listáról megválasztott képviselő kerülne a parlamentbe, továbbá 23 kompenzációs mandátumot nyerhetnének el a pártok.

Állásfoglalás a hat hónapos szabályról

A bizottság hétfőn egyhangúlag fogadta el azt az állásfoglalást, amely szerint a képviselőcsoporthoz való csatlakozást tiltó hat hónapos szabály csak azokra a képviselőkre vonatkozik, akik a frakcióból történő kilépés vagy kizárás nyomán váltak függetlenné.

A napokban 10 fő alá csökkent létszámú és emiatt megszűnt MDF-képviselőcsoportjának kérésére foglalt állást az Országgyűlés házszabályának hat hónapos csatlakozási moratóriummal kapcsolatos rendelkezéseiről az alkotmányügyi bizottság .

Az MDF többek között abban a kérdésben kérte az alkotmányügyi bizottság állásfoglalását, hogy a hat hónapos korlátozó szabály vonatkozik-e a nem kizárással vagy kilépéssel függetlenné vált képviselőkre, továbbá hogy "Képviselőcsoport létrehozásakor a független képviselő - mint maga is csatlakozó - részt vehet-e a képviselőcsoport megalakításában?"

Ugrás vissza Ugrás vissza...