Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Kérdőívet kapnak az új alkotmányról a választók

Cikk:

A nemzeti konzultációs testület tizenkét kérdésből álló kérdőíven kéri ki a választókorú magyar állampolgárok véleményét a készülő új alkotmányról. A testületen belül vita alakult ki a kiskorú gyermekek után járó plusz szavazati jogról, ezért a grémium ebben a témában is várja a választók véleményét, javaslatait.

Az új alkotmány előkészítésével kapcsolatban tizenkét kérdésből álló kérdőívet küld a választókorú állampolgároknak a napokban a nemzeti konzultációs testület - jelentette be vasárnap a grémium vezetője, Szájer József (Fidesz) és Szili Katalin volt házelnök, független képviselő, a testület egyik tagja.

A kérdőíven arról kérdezik az emberek véleményét: az új alkotmány csak az állampolgári jogokat vagy a kötelezettségeket is deklarálja-e; korlátozza-e az állam eladósodását; vegyen-e védelem alá olyan közös értékeket, mint a család, a munka, az otthon, a rend és az egészség; járjon-e szavazati jog a kiskorú gyermekek után; engedjék-e a gyermeknevelés költségeinek megadóztatását vagy sem; az új alaptörvény vállaljon-e kötelezettséget a jövő nemzedékek után.

A testület arra is választ vár, hogy az új alkotmány fejezze-e ki a határon túl élő magyarsággal való nemzeti összetartozás értékét; védje-e a Kárpát-medence természeti sokféleségét; védje-e fokozottan a nemzeti vagyont; csak átlátható gazdasági hátterű társaságok számára legyen-e nyitva az állami forrásokhoz való hozzájutás, a közbeszerzéseken való részvétel; a bíróságok számára legyen-e mód a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabására; továbbá szankcionálják-e a parlamenti bizottságok előtt való meg nem jelenést.

Az eldöntendő kérdések mellett véleményt is lehet mondani

A tizenkét kérdésre különféle válaszlehetőségeket ajánlanak majd fel, a kérdőív végén pedig a véleményüket is  kifejthetik a választópolgárok, akik a kérdőíveket díjmentesen küldhetik vissza. Az íveket a napokban kezdik nyomtatni, és várhatóan tíz napon, két héten belül minden választópolgár megkapja. Ezt követően két hét áll rendelkezésükre, hogy azt visszaküldjék. A feldolgozást a kormány apparátusa végzi majd.

Szili Katalin szerint az alkotmányozás legfontosabb kérdései a jövő nemzedékek létfeltételeinek védelme, a nemzeti vagyon témáján belül pedig a termőföld és a vizek védelme. Szájer József az adósságállomány korlátozását és a szülőknek a kiskorú gyermekek után járó plusz szavazati jogot emelte ki az alkotmányozás témái közül. A gyermekek után járó szavazatokról a nemzeti konzultációs testületben is vita alakult ki, ezért a grémium az állampolgári véleményekre kíváncsi abban a kérdésben, hogy járjon-e, és ha igen, minden gyermek után, vagy egy család csak egy plusz szavazatot kapjon a gyermekek számától függetlenül.

Szájer Józsefet a miniszterelnök kérte fel az új alkotmány előkészítésével kapcsolatos nemzeti konzultáció vezetésére. A testület tagja Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke, Csák János, Magyarország londoni nagykövete, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Szili Katalin. A fideszes EP-képviselő korábban azt mondta, szeretné, ha a testület munkájában "kültagként" részt venne Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...