Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Andor szerint eredményes volt a soros elnökség

Cikk:

Andor László foglalkoztatásért, szociálpolitikáért és a társadalmi befogadásért felelős biztos szerint termékeny és eredményes volt Magyarország két héttel ezelőtt befejeződött európai uniós elnöksége. Az Európai Bizottság magyar tagja az eredmények közül külön is kiemelte a Horvátország EU-taggá válására vonatkozó, au Uniós szabadalomról szóló megállapodást, a Duna-stratégia megteremtését és a roma keretstratégia kidolgozását.

Andor László szerint Horvátország már korábban elérte az EU-hoz 2007-ben csatlakozott Románia és Bulgária felkészültségi szintjét, de geopolitikai okokból hosszabb utat kellett megtennie a tagságig.

A biztos úgy vélte: az elnökség kezdete nehéz volt a megelőző hónapokban hozott magyar jogszabályokkal kapcsolatban felmerült kérdések miatt, de ezek valószínűleg nem befolyásolják az elnökségi munkára általában vonatkozó értékeléseket. Több alkalommal a brüsszeli bizottságnak is elemeznie kellett, hogy a magyar szabályozás megfelel-e az uniósnak, ez nehéz helyzeteket is teremtett, de sikerült elérni, hogy ezek az esetek ne érintsék a Magyarország elnökölte Tanács munkáját - tette hozzá.

A félév alatt tárcáját érintő legfontosabb témák közül Andor László kiemelte az évtized végéig szóló uniós versenyképességi és foglalkoztatási stratégiához (EU 2020) kapcsolódó fejleményeket, az uniós gazdasági koordináció terén elért eredményeket (beleértve a tagországok foglalkoztatási politikájának terén tett koordinációs lépéseket), a romastratégia elfogadását, valamint a szegénység felszámolása ellen tett erőfeszítéseket.

A biztos szerint a következő időszak legfontosabb teendői közé tartozik a nyugdíjreformokkal foglalkozó bizottsági javaslatcsomag, az úgynevezett fehér könyv elkészítése. A témával kapcsolatos legérzékenyebb pontokként a biztos a nyugdíjalapokkal kapcsolatos szabályozást és a nyugdíjak hordozhatóságára vonatkozó előírásokat említette. Szintén a következő hónapokban esedékes a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályozás felülvizsgálata.

Ugrás vissza Ugrás vissza...