Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Változik a vegyi anyagok forgalmazására vonatkozó uniós szabályozás

Cikk:

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal piacfelügyeleti ellenőrzést indít. Az ÁNTSZ becslése szerint közel ezer vállalkozást érinthet az a jogszabály-módosítás, amit 2015. szeptember 1-től kell alkalmazni. Az előírás lényege, hogy a – jellemzően kártevő élőlények ellen használt – ún. biocid termékek közül csak azokat lehet forgalmazni, amelyek hatóanyagának szállítója szerepel egy, az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) által összeállított listán. Az ÁNTSZ most arra kéri az érintetteket, jelezzék a hatóság számára, hogy milyen biocid termékeket forgalmaznak. A későbbi ellenőrzési akciók során az együttműködési szándékot a hatóság figyelembe veszi, pozitívumként értékeli.

Az Európai Bizottság 2003-ban kezdte meg azt a felülvizsgálati programot melynek célja, hogy meghatározzák: az ún. biocid hatóanyagok megfelelnek-e a biztonságos felhasználás követelményeinek. Az értékeléseket azoknak a vállalkozásoknak kellett elvégeztetniük, illetve finanszírozniuk, amelyek az adott anyagot forgalmazzák. Ennek alapján állította össze az ECHA azoknak az anyag- és termékszállítóknak a listáját, akik korábban teljes dokumentációt nyújtottak be és azt valamelyik tagállam elfogadta.

A folyamat újabb állomásához érkezik 2015. szeptember 1-jén. Ettől az időponttól kezdve ugyanis csak olyan biocid termékek hozhatók forgalomba, amelyek szállítója (vagy a hatóanyag szállítója) szerepel az ECHA listáján. A rendelkezés minden forgalomban lévő biocid termékre vonatkozik, függetlenül attól, hogy a benne lévő hatóanyagot mikor hagyták jóvá. Azokat a termékeket, amelyek nem felelnek meg az előírásnak, azonnali hatállyal ki kell vonni a forgalomból.

A módosítás hatályba lépését követően az ÁNTSZ ellenőrzési akciót indít, előtte azonban együttműködésre kéri az érintetteket. Az Európai Bizottság kidolgozott egy olyan formanyomtatványt, amelyen a forgalmazók nyilatkozhatnak arról, hogy az általuk árusított termékek megfelelnek-e a fenti előírásoknak. Az ellenőrzéseket megelőző kockázatértékelés során a hatóság jogkövető magatartást feltételez azokról a vállalkozásokról, amelyek benyújtják a nyilatkozatot. Kisebb eséllyel számíthatnak tehát vizsgálatra azok a cégek, amelyek eleget tesznek az ÁNTSZ kérésének.

Az áruházaktól, boltoktól a hatóság nem vár nyilatkozatot. Számukra is fontos azonban tudni, hogy csak olyan terméket tehetnek a polcra, amelyet a magyarországi forgalomba hozó a szabályoknak megfelelően bejelentett.

A formanyomtatvány az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján érhető el. Szeptembertől ugyanitt fellelhető lesz az érvényes bejelentéssel rendelkező biocid termékek és forgalmazóik listája. Az anyag- és termékszállítók listája az Európai Vegyi-anyag Ügynökség (ECHA) honlapján található meg. A kitöltött formanyomtatvány szkennelt példányát a vállalkozások 2015. augusztus 24-ig küldhetik meg a biocid.authority@oth.antsz.hu címre.

Ugrás vissza Ugrás vissza...