Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A pénzügyi bizottság támogatta Szikora János kinevezését

Létrehozva: 2005. február 22.
Módosítás: 2005. február 23.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Országgyűlés pénzügyi bizottsága kedden támogatta, hogy Szikora János legyen az adóhivatal új elnöke. Szikora János elődje, Király László György a múlt héten jelentette be lemondását, miután konzultált Draskovics Tiborral.
Az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága kedden 15 igen szavazattal 10 ellenében támogatta Szikora János jelöltségét az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöki tisztére. Szikora János, aki jelenleg az APEH Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságát vezeti, azt a Király László Györgyöt válthatja az adóhatóság élén, aki február 16-án mondott le , miután találkozott Draskovics Tibor pénzügyminiszterrel.
Az adóbevételeknek maradéktalanul teljesülniük kell
A bizottsági meghallgatáson részt vett a szabadságon lévő Draskovics Tibor képviseletében Katona Tamás , a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára is
, akit az adóhivatali elnökcseréről is kérdeztek a képviselők. Katona Tamás elmondta, hogy a költségvetés tervezett adóbevételeinek maradéktalan teljesítése iránti igény indokolja, hogy a pénzügyminiszter új elnököt nevezzen ki az adóhivatal élére.
Szikora János a meghallgatáson elmondta: menedzser típusú vezetőnek tartja magát, aki az APEH megyei szervezetének alakulásánál, 1988-ban már jelen volt. A jelölt jogászi és közgazdászi diplomával rendelkezik, 1992-től az adóhatóság Szabolcs megyei igazgatóságának helyettes vezetője, 2003 tavasza óta igazgatója. Dolgozott ügyvédként Nyíregyházán, elsősorban társasági és gazdasági jogi kérdésekkel foglalkozott.
Tervezett munkájával kapcsolatban elmondta: az APEH-nak most a költségvetés tervezett bevételeinek azonnali beszedésére van szükség, s nem a szervezet stratégia átalakítása az elsőrendű feladat. Az elnökjelölt kérdésre közölte: tagja volt az MSZP-nek 1999-2003 eleje között. Az APEH Szabolcs-Szatmár Bereg megyei vezetőjévé való kinevezésekor azonban kilépett a pártból, tette hozzá.
Az APEH eddigi elnökei

Forrás: APEH, MTI
Vita a szakmai tekintélyről
A jelöltről - egy 2003-ban elfogadott törvénymódosítás értelmében - ki kell kérni az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének véleményét is. Kovács Árpád írásban adott véleményt Szikora János jelöltségéről, amelyben - a bizottsági ülésen szétosztott levél tanulsága szerint - úgy fogalmazott: "a mellékelt önéletrajz adatai kétséget hagynak a felől, hogy az elnökjelölt kellő mélységű makrogazdasági és államháztartási ismeretekkel rendelkezik".
Az ÁSZ elnöke a törvényben előírt "kiemelkedő szakmai tekintély" követelmény érvényesülésével kapcsolatban is aggályait fejezte ki - idézték fel a bizottság ellenzéki tagjai. Katona Tamás elmondta, a pénzügyminiszter és az ÁSZ-elnök között azért van eltérés ebben a kérdésben, mert az ÁSZ elnöke "feltehetően makroközgazdászra gondolt, de a pénzügyminiszter szerint egy olyan adószakemberre van szükség, aki kifejezetten menedzser típusú" - jelentette ki Katona Tamás. Az államtitkár aláhúzta: az adóhivatal belső minősítési rendszere szerint Szikora János a legjobb APEH-dolgozók egyike.
Ugrás vissza Ugrás vissza...