Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a Kormányzati Portálhoz és az Ügyfélkapuhoz kapcsolódóan 2017.07.24-én (hétfő) 22:00 órától 2017.07.25-én (kedd) 02:00 óráig infrastruktúra karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Kormányzati Portál, valamint az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Szíves megértését és türelmét köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Eredményes a vámosok és az APEH együttműködése

Cikk:

Csütörtökön megújította együttműködési megállapodását az adóhatóság és a Vám- és Pénzügyőrség. A két szerevzet együttműködése a jogi és koordinációs tevékenységben, az ellenőrzésben, a végrehajtásban, az oktatásban és az adatcsere területén erősödik.

Eredményes a vámosok és az adóellenőrök immár tíz évre visszatekintő együttműködése, amely az eddiginél több területre kiterjesztve a jövőben is folytatódik. A megújított megállapodást csütörtökön írta alá Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség (VP) országos parancsnoka és Szikora János, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke a két szervezet közös vezetői értekezletén, amelyen Veres János pénzügyminiszter is részt vett.

Veres: teljesültek a féléves célok

Veres János értékelése szerint mindkét szervezet teljesítette az első félévre előírt ellenőrzési és bevételi célokat. A miniszter hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az elvárások éves szinten is teljesüljenek, elősegítve ezzel, hogy tisztuljon a gazdaság, többen vegyenek részt a közteherviselésben, s ennek eredményeképpen mérséklődjenek a terhek.

A 2005-ben kötött megállapodás mostani kiegészítése alapján a két szervezet együttműködése azokon a területeken fejlődik és erősödik, amelyeken ezt a kor kihívásai és a megváltozott jogszabályok szükségessé teszik, így a jogi és koordinációs tevékenységben, az ellenőrzésben, a végrehajtásban, az oktatásban és az adatcsere területén.

Több vállalkozás fizet környezetvédelmi termékdíjat

A két szervezet együttműködésének eredményeit ismertetve Nagy János elmondta: Az év első félévében a VP és az APEH közös ellenőrzéseinek száma 7,6 százalékkal nőtt, a kiszabott bírság 32 százalékkal, az üzletbezárások száma pedig 26 százalékkal. A közös nagy ügycsoportokban - ilyen a számlagyárak felderítése - 3 milliárd forint értékű fiktív számlát tártak fel. A környezetvédelmi termékdíj alá bejelentkezett vállalkozások száma az előző évhez képest 50 százalékkal emelkedett.

A Vám- és Pénzügyőrség által felderített jogsértések elkövetési értéke az első félévben 53,5 milliárd forintot tett ki, 11 százalékkal haladta meg a tavalyi első félévit, a kárbiztosításként lefoglalt értékeké pedig 54 százalékkal emelkedett. A Magyarországon szlovák rendszámú gépkocsival közlekedőkre vonatkozóan a szlovák társszervezet július végére ígért adatokat - mondta Nagy János. Az országos parancsnok kiemelte: a VP arra törekszik, hogy a jogsértések felderítése és az elkövetők felelősségre vonása mellett a költségvetést ért kár is minél magasabb arányban megtérüljön.

A regisztrációs adóra fókuszál az APEH

Szikora János elmondta: a két szervezet együttműködése az adat- és információátadástól a közös kockázatkezelési tevékenységen át egészen a közös megbízólevéllel történő ellenőrzésig terjed. Az APEH elnöke sikeresnek ítélte az eddigi együttműködést; az adóhatóság a jövőben elsősorban a bűnügyi területen, a regisztrációs adóval kapcsolatos adatszolgáltatás és ezzel kapcsolatban a meg nem fizetett áfa beszedése terén szeretne előrelépni.

Az adóhatóság az első félévben mintegy 150 ezer, a tavalyi első félévinél 26 százalékkal több ellenőrzést fejezett be, a megállapított nettó adókülönbözet a tavalyi első félévi 197 milliárdról 287 milliárd forintra, a kivetett ellenőrzési szankciók összege pedig 95 milliárdról 148 milliárd forintra emelkedett. A múlt év egészében 357 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg az adóhatóság, a szankciók összege 212 milliárd forint volt - mondta Szikora.

Ugrás vissza Ugrás vissza...