Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Cselekvési terv az ivóvízrendszer arzénmentesítése érdekében

Létrehozva: 2011. június 21.
Módosítás: 2011. június 21.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Cselekvési tervet fogadott el a kormány az ivóvízrendszerek arzénmentesítése érdekében. A kormány keddi ülésén a miniszterelnök kérésére vette napirendre a közüzemi ivóvízrendszer állapotának felmérését, mert az ivóvíz arzéntartalma hétszáz, többnyire dél-alföldi településen okoz problémát, így mintegy 1,5 millió embernek nem áll rendelkezésére naponta egészséges ivóvíz – mondta el Nagy Anna kormányszóvivő.

Magyarország európai uniós csatlakozásakor vállalta, hogy 2009-ig az ivóvíz arzéntartalmát mindenhol a biztonságos határérték alá csökkenti, ez azonban az erre a célra biztosított uniós és állami források ellenére nem sikerült. Ennek oka, hogy az érintett önkormányzatok egy részénél hiányzik a szükséges pénz, felkészültség vagy cselekvési kedv, a települések negyede el sem indult az arzénmentesítési pályázatokon. A gyors cselekvés azért is fontos, mert az uniós támogatásokat 2015. június 30-ig lehet felhasználni erre a célra – fogalmazott a kormányszóvivő. A kormány azt szeretné elérni, hogy az érintett önkormányzatok döntéshozatala felgyorsuljon, hogy ösztönözve érezzék magukat, és minden támogatást megkapjanak ennek a problémának az orvoslásához, s így az ország minden szegletében egészséges ivóvíz folyjon a csapokból.

A cselekvési terv alapján azoknak az önkormányzatoknak, ahol már folyamatban van a pályázat, a kormány biztosítja a szükséges önerőt. A kabinet megvizsgálja, hogy az arzénmentesítő eszközbeszerzéseknél van-e lehetőség központosított közbeszerzésre, s ha igen, a pályázatok előkészítéséhez is segítséget nyújt. A kormány emellett arra kérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a vonatkozó pályázatokat egyszerűsítse és gyorsítsa fel, amint az például az árvízi újjáépítésnél történt. A kabinet a helyhatóságok ösztönzése érdekében azt is vizsgálja, hogy milyen szankciók alkalmazhatók, ha egy önkormányzat az említett segítségek ellenére sem teszi meg a szükséges lépéseket. A cselekvési terv tartalmazza továbbá, hogy az önkormányzatok 2012. január elsejétől kötelezhetők legyenek az átmeneti vízellátás biztosítására.

A keddi kormányszóvivői tájékoztatón bejelentették azt is, hogy családi okok miatt július elsejétől fizetés nélküli szabadságra megy Nagy Anna kormányszóvivő, visszatéréséig a szóvivői feladatokat Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár látja el.

Ugrás vissza Ugrás vissza...