Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:ÁSZ: jelentős előrelépés a konvergenciaprogram

Cikk:

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) értékelése szerint a kormány konvergenciaprogramja a korábbi programváltozathoz képest jelentős előrelépést tett mind a helyzetértékelést, mind a célokat és a hozzá kapcsolódó intézkedéseket illetően.
Az ÁSZ Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérésére készítette el véleményét, amelyet a honlapján közölt. A miniszterelnök augusztus 25-én küldte el véleményezésre a testületnek a még egyeztetések alatt álló tervezetet. Az ÁSZ megállapítása szerint a programtervezet kiindulási alapjai a magyar gazdasági és államháztartási realitásokat tükrözik.  
Az ÁSZ egyetért a program azon tételével, amely a költségvetés fenntarthatóságát átfogó reformok végrehajtásával tartja megvalósíthatónak.  
Meg kell szüntetni a pazarlást
Az új egyensúly megteremtésében fontos megszüntetni az állami pénzek pazarló, nem átgondolt felhasználását, de a kiadások csökkentése nem a cél, hanem az eszköz, aminek szükséges együttjárója - egyebek között - az állami feladatellátás és szervezeti kereteinek felülvizsgálata, a feladatellátás teljesítménykövetelményeinek meghatározása - olvasható a jelentésben.  
Az ÁSZ egyebek között merésznek és kockázatosnak tekinti azt a kijelentést, hogy az ingatlanadó 2008-ra tervezett bevezetésén túl további jelentős adó- és járulékintézkedésekre nincs szükség.  
Az adóstruktúra egészére vonatkozó hosszabb távú elképzelések nem olvashatók ki a programtervezetből, talán azért nem, mert az anyag a kiigazítás évei után visszatér az eredeti adócsökkentési tervhez.  
Konszenzussal teremthető meg a kisebb állam
Az ÁSZ hangsúlyozza: a kisebb és olcsóbb államot csak hosszabb távra felállított, konszenzuson alapuló, hatástanulmányokkal alátámasztott stratégiai mentén lehet létrehozni.  
A valódi reformok alapvető feltétele az állami szerepvállalás teljes körű újragondolása, az állami kötelezettségek és feladatok kompromisszumokat is igénylő tartalmi tisztázása.  
A bemutatott intézkedések egy része a fűnyíróelv alapján működik, aminek két lehetséges kockázata van: az egyik az átmeneti hatás, hiszen nem a feladat változott meg, csak kevesebb pénzből kell megoldani, a másik az, hogy veszélyezteti az ellátás biztonságát.  
Az egészségügyi reform jobb ellátást és több egészséget ígér, azonban ennek alappillérei egyértelműen nem ítélhetők meg. Az anyag nem világítja meg a mindenki számára hozzáférhető elv érvényesülését sem az ÁSZ szerint.  
Nincs érdemi elmozdulás a nyugdíjrendszernél
A nyugdíjrendszernél érdemi irányba alig mozdul el a javaslat - jegyzi meg az ÁSZ.  
A korhatár emelése, a nyugdíjba lépés feltételeinek szigorítása rövid távon értékelhető hatást nem hoz, legfeljebb a kérdés társadalompolitikai felületét izzítja. A nyugdíjba vonulás - tíz éve meghirdetett - feltételeinek, így a korhatár, a beszámító jövedelmek szabályozása, a munkavállalás engedélyezése azonnali és negatív irányú változtatása viszonylag kis megtakarítással jár, viszont az érintett korosztályokon túl is kedvezőtlen társadalmi fogadtatása van - állapítja meg egyebek között az ÁSZ. 
Ugrás vissza Ugrás vissza...