Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:ÁSZ: indokolt az új közpénzügyi szabályozás

Létrehozva: 2008. szeptember 1.
Módosítás: 2008. szeptember 2.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormány tavalyi zárszámadásról szóló beszámolója pénzügy- és költségvetés-technikai szempontból korrekt, egészében megbízható, azonban változatlanul indokolt a közpénzügyi szabályozás megújítása - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke.

A zárszámadás tartalmi tényszerűsége mellett a zárszámadás átláthatóságában, döntés-előkészítő jellegében évek óta visszatérő, tipikus hiányosságok mutatkoznak.

Az előirányzottnál mérsékeltebb, a GDP 6,9 százaléka helyett 5,4 százalékos hiány kialakulásában szerepet játszottak takarékossági, ésszerűsítő intézkedések is, emellett a tervezettnél alacsonyabbak lettek a központi kamatkiadások, visszaesett a beruházási tevékenység. Utóbbi miatt tavaly a GDP bővülése lassult, az uniós hozzájárulások vártnál mérsékeltebb igénybevétele miatt csökkentek az államháztartás kiadásai.

Kevesebb uniós forrás

Bár a költségvetésben megjelenő uniós források elmaradtak az eredetileg tervezettől, az Európai Uniótól (EU) érkező források összességében jóval meghaladták a teljesített hazai befizetési kötelezettséget. Az EU-tól Magyarországra 455 milliárd forint érkezett, a teljes magyarországi befizetés 189,5 milliárd forintot tett ki.

Az ÁSZ jelentése szerint a központi költségvetés 2007. évi törvényben rögzített bevételi főösszege 6669,5 milliárd forint volt, a kiadási főösszegét a parlament 8326 milliárd forintban határozta meg. A hiány így eredetileg 1656,5 milliárd forint lett volna, azonban a deficit ettől lényegesen kisebb összegben, 1398,1 milliárd forintra teljesült.

A központi költségvetés bevételeinek közel háromnegyedét, 5296,8 milliárd forintot az APEH és a vámhatóság illetékességi körébe tartozó adónemek adták. A kiemelt adónemek teljesítése meghaladta az előirányzatokat, így 158 milliárd forint többletbevétel keletkezett.

Az adóbevételi előirányzatok és teljesítésük az ÁSZ szerint azt mutatta, hogy a tervezés megalapozottsága ezen a téren javult a korábbi évek gyakorlatához képest.

Nagy összeggel tartoznak az adózók

Ezzel együtt az ÁSZ az egyik legnagyobb gondként az adóhatóság kintlévőségeinek magas összegét említette. Tavaly az APEH-nak az adózók több mint 1000 milliárd forinttal - az ÁSZ-jelentés szerint 1079,7 milliárd forinttal - tartoztak, a tartozások összege csupán tavaly 130,3 milliárd forinttal emelkedett.

Kovács Árpád jelentős kritikával illeték a metróberuházást, valamint az Állami Privatizációs Vagyonkezelő Rt. tevékenységének lezárását.

A metróberuházás terén az eredeti terveknek a fele sem valósult meg. Az elmúlt évben 54 olyan kifizetés történt, amelyeket utalvány nélkül indítottak el. Ezek együttes összege 2,3 milliárd forintot tett ki.

Ugrás vissza Ugrás vissza...