Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Kialakult a fejlesztéspolitikai intézményrendszer

Cikk:

Az EU következő pénzügyi perspektívájának időszakában rendelkezésre álló mintegy 8000 milliárd forint fejlesztési összeg felhasználásához átlátható, gyors, hatékony és eredményes döntéseket és végrehajtást hozó intézményrendszer kell - mondta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos.  
Bajnai Gordon elmondta: az EU következő költségvetési időszakában minden magyar állampolgárra mintegy 800 ezer forint fejlesztési pénz jut. Bajnai Gordon szerint ez igen jelentős forrásbővülés, mivel az első Nemzeti fejlesztési terv (NFT) három évében évi 200 milliárd forint állt az ország rendelkezésére, ez most a magyar társfinanszírozással kiegészítve évente mintegy 1000 milliárd forintra bővül.  
A legfontosabb döntéseket a kormány hozza meg
Hangoztatta: az új intézményrendszerben a legfontosabb döntéseket továbbra is a kormány hozza meg, amelynek határozatait, döntéseit a kormány stratégiai, társadalmi tanácsadó testületeként tevékenykedő Nemzeti Fejlesztési Tanács (NFT) készíti elő.  
A Nemzeti Fejlesztési Tanács elnöke a miniszterelnök, alelnöke a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület alelnöke, tagjai között van a regionális fejlesztési tanácsok hét képviselője, a Gazdasági és Szociális Tanács által delegált hét személy, a fejlesztéspolitika horizontális céljait képviselő szakemberek közül a miniszterelnök által felkért öt személy.  
A kormány, illetve az NFT irányításával működik majd a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület (FIT). A FIT elnöke a miniszterelnök lesz, alelnöke Magyar Bálint, tagjai között van Baja Ferenc, Burány Sándor, Kolber István, Németh Imre, Bajnai Gordon, és állandó meghívottként részt vesz a munkában az államreformért felelős kormánybiztos, Draskovics Tibor.  
A parlamenti bizottságok felügyelete alatt
A tagok közül Magyar Bálint a társadalmi megújulásért indított programokért felelős, Baja Ferenc szakterülete a közszolgáltatások fejlesztése, Burány Sándor a gazdaság- és közlekedésfejlesztés feladatait koordinálja, Kolber István a területfejlesztésért, Németh Imre pedig a környezet- és energiaügyi fejlesztésekért felelős. A FIT felügyeletét az Országgyűlés illetékes szakbizottságai látják el úgy, hogy a fejlesztéspolitikai kormánybiztos ezeknek a szakbizottságoknak a meghívására beszámol a testület tevékenységéről.  
Az új intézményrendszerben a FIT "útmutatásával", irányításával tevékenykedő fejlesztéspolitikai kormánybiztos felügyeli az új végrehajtó szervezetet, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget. Bajnai Gordon bejelentette: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke Vági Márton lesz, aki jelenleg még az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatója.  
Az AVOP marad az agrártárcánál
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) átveszi a korábbi Nemzeti Fejlesztési Hivatal, valamint az irányító hatóságok feladatait úgy, hogy az öt irányító hatóságból négy kerül az ügynökség szervezetébe. Az Agrár- és vidékfejlesztési operatív programot irányító hatóság továbbra is a szaktárca, vagyis a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium irányítása alatt áll majd. Ez megfelel az Európai Bizottság által az új támogatási időszakra meghatározott elveknek.  
Bajnai Gordon beszámolt arról, hogy a korábbi Nemzeti Fejlesztési Hivatal létszámát körülbelül 10 százalékkal csökkentik, az irányító hatóságokat pedig az eddig azokat felügyelő tárcák már a létszámcsökkentés után adják át az NFÜ-nek.  
Finisben a második NFT
Utalt arra, hogy készül és hamarosan végső szakaszába jut a II. Nemzeti fejlesztési terv, amelyet a kormány augusztusban, illetve szeptemberben társadalmi vitára kíván bocsátani, majd szeptember végén be akarja adni az Európai Unió testületeihez.  
Bajnai Gordon szólt arról, hogy a szeptember 30-ig végső formájába öntött Nemzeti fejlesztési tervet a kormány átadja az Európai Uniónak, ez a Nemzeti fejlesztési terv azonban teljes összhangban áll majd azzal a konvergenciaprogrammal, amelyet a kormány megváltoztatott formában bead az Európai Bizottságnak. Az operatív programok benyújtására várhatóan október végéig kerül sor, ehhez azonban az Európai Bizottságnak addig ki kell dolgoznia az ezekre vonatkozó irányelveket. A terv az, hogy az első uniós pályázatokat 2007 elején írják ki - mondta a fejlesztéspolitikai kormánybiztos.   
Kérdéses, lesznek-e regionális operatív programok
Bajnai Gordon szólt arról, hogy a területfejlesztési ügyekben az NFÜ szorosan együttműködik majd az önkormányzati és területfejlesztési tárcával. Egyelőre arról a kormány nem döntött, hogy a régióknak lesznek-e önálló operatív programjaik. A két hónapos társadalmi vita után határoznak erről a kérdésről.  
Kérdésekre válaszolva a kormánybiztos elmondta: az uniós pénzekért az új pályázati rendszer szintén jóval átláthatóbb és egyszerűbb lesz a mostaninál, az új eljárásrendet a következő hat hétben alakítják ki.  
Egy másik kérdésre válaszolva aláhúzta: a következő uniós pénzügyi perspektíva idején az évi 1000 milliárd forint forrásba beleértendő a magyar társfinanszírozás is, ebből az államháztartásnak 15 százalékot kell állnia. Aláhúzta: a pénzügyminisztertől ígéretet kapott arra, hogy a következő évek központi büdzséjében erre rendelkezésre áll majd a szükséges állami forrás. 
Ugrás vissza Ugrás vissza...