Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Kedden hallgatják meg hazánk EU-biztosát

Létrehozva: 2004. április 11.
Módosítás: 2004. október 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Kedden hallgatja meg az Európai Parlament Magyarország leendő EU-biztosát. Balázs Péter májustól az Európai Bizottság regionális politikáért és intézményi reformokért felelős tárcáját vezeti majd megosztva francia kollegájával.

Magyarország leendő EU-biztosa izgalommal készül keddi brüsszeli európai parlamenti meghallgatására és nem foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy hat hónapig vagy öt és fél évig tevékenykedik majd az Európai Bizottságban. "Úgy dolgozom majd, mintha ezentúl mindig ezt kellene csinálnom és maximális józansággal vettem tudomásul a jogi realitásokat" - mondta Balázs Péter .

Az újonnan csatlakozó tíz ország május 1-jétől küldhet egy-egy biztost az EU végrehajtó testületébe, amelynek létszáma így ideiglenesen - mandátumának október 31-i lejártáig - 30-ra bővül. Balázs Pétert, a brüsszeli állandó magyar uniós képviselet jelenlegi vezetőjét február elején delegálta a kormány az Európai Bizottságba.

Balázs nem kap önálló tárcát

Az új biztosok a bizottság teljes jogú tagjai lesznek, önálló tárcát azonban az átmeneti időszakra nem kapnak, hanem a testület egy-egy jelenlegi tagja mellett fognak dolgozni. Balázs Péter társbiztosa a tervek szerint a francia Jacques Barrot lesz, aki az időközben francia külügyminiszternek kinevezett Michel Barniert váltja a bizottság regionális politikáért és intézményi reformokért felelős biztosának tisztségében.

Az új biztosoknak csak fél évre szól a megbízatásuk

A magyar biztosjelölt közölte, a keddi EP-meghallgatása előtt a kérdések egy részét írásban előre megkapta, és izgalommal készül a szóban elhangzó kérdésekre is. Meghallgatása a tervek szerint másfél órás lesz.

Az írásban előre megkapott kérdésekről Balázs Péter elmondta, azok "meglehetősen ambiciózusak", annak ellenére, hogy az új biztosok csak fél évig és megosztott jelleggel fognak "tárcát vinni" az Európai Bizottságban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...