Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország 33 milliárd eurót kap 2007 és 2013 között

Létrehozva: 2005. december 19.
Módosítás: 2005. december 21.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter szerint 33 milliárd eurót kapunk az EU költségvetéséből 2007 és 2013 között. Baráth Etele sikerként értékelte, hogy bár a közép-magyarországi régió kikerült a legtámogatottabb kategóriából, ugyanazokra a célokra pályázhat, mint a többi magyar térség.

Magyarország a 2007-2013. évi költségvetési időszakra 31 milliárd euró pozitív eredményt ér el - közölte Baráth Etele EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn. Magyarország 2007 és 2013 között 33 milliárd euró uniós forrást kap, ezen időszak alatt 8,3 milliárd eurót kell befizetnie, így a nettó pozíció 24,7 milliárd euró lesz. A források felhasználásában született kedvező döntések, könnyítések hatására további 7 milliárd euró felhasználási lehetősége lesz Magyarországnak - tette hozzá a miniszter.

Baráth méltatta Angela Merkel német kancellár és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök együttműködésének szerepét az EU költségvetési keretszámairól szóló megállapodás megszületésében.

Engedmények a közép-magyarországi régiónak

Jelentős eredményeket sikerült elérni a szabályozásban, a közép-magyarországi régió ugyanazokra a célokra használhatja fel a támogatásokat, mint a többi magyar régió, függetlenül attól, hogy kikerült a legtámogatottabb kategóriából. Ezenkívül további 140 millió eurót sikerült megszerezni a régió számára.

A miniszter szerint a határokon átnyúló kapcsolatokban lehetőség lesz a fejletlenebb térségek támogatására is jelentős forrásokat elnyerni. Az ország támogathatósági szintjét a javasolt, a GNI 3,479 százalékáról 3,52 százalékra sikerült felemelni. Mindezek hatásaként 1 milliárd euróval javult az ország pozíciója. Baráth Etele eredményként értékelte, hogy az EU-költségvetési kiadása a GNI 1,045 százalékra emelkedett a brit korábbi 1,03 százalékos javaslatról.

Harminchárommilliárd a végösszeg

A kohéziós politikában Magyarország 22,6 milliárd euró támogatást kap, a versenyképességre fordítható forrásból vélhetően 1 milliárd euró jut, az agrár- és vidékfejlesztési támogatások 9,2 milliárd eurót tesznek ki, a költségvetés igazgatási fejezetéből 0,2 milliárd euróra számíthat az ország. Mindez adja a 33 milliárd eurót, amelyet Magyarország kap 2007 és 2013 között - mondta Baráth Etele.

Magyarország befizetési kötelezettsége ezen időszak alatt 8,3 milliárd euró lesz, amely az 1,9 milliárd euró vám és egyéb illetékekből, 5,8 milliárd euró egyéb tételekből, és 0,6 milliárd brit visszatérítéshez való hozzájárulásból tevődik össze.

Nagyobb részt vállal az unió a finanszírozásból

Az önkormányzatok az uniós beruházások áfáját a közösségi forrásokból finanszírozhatják, ez a lehetőség hét év alatt mintegy 900 milliárd forintot jelent majd az önkormányzatok számára. Az EU az uniós projektek eddigi átlagos 64 százalékos támogatottságát 80-85 százalékra emeli a következő tervezési ciklusban.

A forrásokhoz való hozzájutásban a különböző könnyítések együttesen 7 milliárd euróval kímélik a magyar költségvetés kiadásait. A miniszter fontosnak nevezte, hogy lakótelepek lakásainak, illetve a belső területek felújítására is lehet igénybe venni EU-s forrásokat.

Marad az n+2-es szabály

Nem sikerült eredményt elérni az úgynevezett n+2-es szabály bevezetésében a nagyprojekteknél. Várható, hogy a nagyprojekteknél egy idő után ez a szabályozás lép életbe, vagyis a projekt elfogadásától számított két éven belül meg kell kezdeni a kivitelezést. Baráth Etele úgy vélekedett, hogy az Európai Parlamentnél a magyar képviselők ebben a kérdésben lobbizhatnak az ország érdekében.

Barroso: fenntartáshoz elég, az ambiciózus célokhoz kevés

György Gábor , az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője tolmácsolta José Manuel Barroso bizottsági elnök szavait. Elmondta: az elnök szerint a 7 éves költségvetési perspektíva elfogadott formája az Európai Unió működőképességének fenntartásához megfelelő, de az unió ambiciózus terveinek megvalósításához kevés. Ezzel együtt pozitív az, hogy az új tagországok támogatottsága biztosított, sőt zöld jelzést kapott a költségvetés alapján Bulgária és Románia későbbi belépése is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...