Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az Európai Bizottság elnökével tárgyalt a kormányfő

Létrehozva: 2005. november 19.
Módosítás: 2005. november 20.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Minden tagállam felelőssége, hogy fenntartsa a makrogazdasági stabilitást - mondta az Európai Bizottság elnöke Budapesten. José Manuel Barroso és Gyurcsány Ferenc mintegy másfél órás megbeszélést folytatott szombaton a Parlamentben. Egyetértettek abban, hogy a 2007-2013-as uniós büdzsé elfogadása az összes tagállam érdeke.

Mintegy másfél órás megbeszélést folytatott szombaton a Parlamentben az Európai Bizottság elnökével Gyurcsány Ferenc kormányfő. A találkozó utáni sajtótájékoztatón a miniszterelnök elmondta, elsősorban az uniós és a magyar költségvetésről, valamint a brit elnökséget lezáró decemberi uniós csúcsról esett szó.
A büdzséről szólva Gyurcsány Ferenc közölte, "Magyarország építkezik, befektet a jövőbe, és törleszti az elmúlt húsz-harminc év szociális adósságát", ezért megértést kér a Bizottságtól. Hozzátette, "fejlett és igazságos országot szeretnénk, és tudjuk, hogy ehhez sok mindent korszerűbbé és igazságosabbá kell tenni".
A változtatások nem történhetnek diktátumokkal
A miniszterelnök kijelentette, az államszerkezetben, az egészségügyi rendszerben és a közoktatásban szükséges változtatások nem történhetnek meg diktátumokkal, úgy, hogy azokat a politikai elit kikényszeríti. Gyurcsány Ferenc elismerte, hogy ezek a célok terhelik a költségvetést, jelenleg nem teljesülnek a maastrichti kritériumok, de - mint fogalmazott - "nem akarunk Párizst, nem akarunk éhséglázadást, nem akarunk fejletlenségben hagyott régiókat".
Hozzátette: amellett érvel, hogy fogadják el, "az egyensúlyi pályára való visszatérés legalább három évet vesz igénybe, és mindezt úgy, hogy nem kíván a magyar kormány a szociális rendszerbe oly módon beavatkozni, hogy a változás terheit az átlag és az átlag alattiak vigyék, és nem kíván leállítani autópálya-építkezéseket".
Szerinte, amíg a gazdaság ilyen jól növekszik és lesz elég elszántság a változtatásokra, Magyarország úgy fog visszatérni az egyensúlyi pályára, hogy közben nem kell érte sem modernizációs, sem elviselhetetlen szociális árat fizetni.
December 2-án Budapestre jön Tony Blair
Gyurcsány Ferenc az európai költségvetéssel összefüggésben közölte: Magyarország érdeke, hogy ha lehetséges, a megegyezés még a brit elnökség alatt megszülessen egy olyan 2007-2013-as költségvetésről, amely képes finanszírozni a kibővül Európa közös eszményeit és szándékait.
Hozzátette: Magyarország kiáll amellett, hogy a kohéziós politika erős pillére maradjon az európai politikának. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy növekedjen az európai együttműködésben a képesség arra, hogy gyorsabb válaszok szülessenek a globalizációs kihívásokra. Mint mondta, e tekintetben Magyarország nyitott Barroso elnök javaslataira, és egyetért azzal, hogy a ciklus közepétől szó essen a mezőgazdasági politika jövőjéről. Erről közvetlenül is tájékoztatja majd december 2-i, budapesti látogatásán Tony Blair brit miniszterelnököt.
Barroso bízik az uniós büdzsé elfogadásában
José Manuel Barroso is bizalmát fejezte ki, hogy decemberben sikerül megállapodásra jutni az uniós büdzséről, amelynek hiánya szerinte egész Európa, de főként a kohéziós országok számára hátrányos lenne.
Kiállt a kohéziós politika folytatása mellett, mondván, az minden fél számára nyereséget hozó vállalkozás, olyan módszer, amellyel egész Európa versenyképesebbé válik, és amelynek hasznát minden ország egyenlően élvezi. Barroso hangsúlyozta: egyszerre kell megvalósulnia a kohézió fenntartásának és a jövőbe való befektetésnek, a versenyképesség növelésének.
Minden tagállam felelőssége, hogy fenntartsa a makrogazdasági stabilitást - mondta a magyar költségvetéssel összefüggésben az elnök. Hozzátette, sürgette a magyar kormányt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a helyzet javítása érdekében, azért, hogy biztosra vehessük, Magyarország csatlakozik az euróövezethez.
Mint mondta, nem szeretne semmit hozzátenni ahhoz, amit Joaquín Almunía pénzügyi biztos e témában mondott, mert biztos abban, hogy a magyar fél tudja, a tartós fiskális stabilitás mennyire fontos az ország, illetve az egész európai gazdaság szempontjából.
Ugrás vissza Ugrás vissza...