Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Barroso méltatta a magyar válságkezelő lépéseket

Cikk:

Az EU támogatja a magyar kormány válságkezelő intézkedéseit és a reformprogramot - mondta José Manuel Barroso EB-elnök, miután Brüsszelben találkozott Bajnai Gordonnal. A magyar kormányfő szerint az uniós választások után az Európai Bizottságnak újult erővel, összeurópai szinten kell folytatnia a válságkezelést.

Az Európai Bizottság támogatja az új magyar kormány által bejelentett válságkezelő intézkedéseket és reformprogramot - közölte José Manuel Barroso bizottsági elnök kedden Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Bajnai Gordon miniszterelnökkel. Bajnai azért utazott Brüsszelbe, hogy bemutassa a magyar válságkezelő programot, és bizalmat, támogatást kérjen az uniótól.

Jól használjuk az uniós fejlesztési forrásokat  

Barroso emlékeztetett arra: e héten öt éve, hogy Magyarország csatlakozott az EU-hoz, 2011 első felében pedig az unió soros elnöki tisztét fogja ellátni. Az uniós tagság Magyarországnak eddigi is jelentős előnyökkel járt: az ország 2007 és 2014 között 25,3 milliárd euró támogatáshoz jut az EU strukturális alapjaiból, néhány hónapja pedig az unió együtt a Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal összesen mintegy 20 milliárd eurós segítséghez járult hozzá. Barroso jónak minősítette az uniós fejlesztési pénzek magyarországi felhasználását, és fontosnak nevezte a Magyarország iránti beruházói bizalom visszaállítását, valamint a forintra nehezedő nyomás csökkentését.

Bajnai tájékoztatta Barrosót a rövid távú kárenyhítést célzó válságkezelő intézkedésekről és azokról a szükséges reformlépésekről, amelyeket mindeddig halogattak Magyarországon. Célként fogalmazta meg olyan növekedési program megvalósítását, amelynek "a középpontjában a munka áll, többen dolgoznak, többen fizetnek adót".

Bajnai: összeurópai válságkezelésre van szükség

Bajnai Gordon szerint az uniós választások után az Európai Bizottságnak újult erővel, összeurópai szinten kell folytatnia a válságkezelést. A magyar miniszterelnök véleménye szerint az Európai Unió védettséget, biztonságot és hátteret biztosít, de a saját problémáit Magyarországnak kell megoldania. A tagállamok közül Magyarország adta be eddig a legtöbb nagyprojektet az uniónak, amelyből újabb 15-öt néhány hónapon belül elfogadhatnak, ezek közé tartozik az a három nagy projekt, amely összekapcsolja a szlovák, a horvát és a román energetikai rendszert a magyarországival - mondta a miniszterelnök.

Bajnai Gordon a megbeszélés után Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárral találkozik, majd továbbutazik Bécsbe, ahol bemutatkozó látogatást tesz Werner Faymann osztrák kancellárnál.

Ugrás vissza Ugrás vissza...
median