Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Oklevéllel díjazták az elmúlt év legjelentősebb befektetéseit

Létrehozva: 2005. június 14.
Módosítás: 2005. június 14.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nem igazolható az a kijelentés, miszerint a régióban nálunk lennének a legmagasabbak az adók - jelentette ki a kormányfő a Befektetői Tanács keddi ülésén a Parlamentben. A tanácskozáson hat kategóriában nyújtottak át okleveleket az elmúlt év legnagyobb beruházóinak.
A Befektetői Tanács keddi plenáris ülésének résztvevői négy területen sürgettek határozott kormányzati lépéseket: az ország versenyképességével, az adózással, az államigazgatás reformjával és az oktatással kapcsolatban.
A Parlamentben rendezett tanácskozás kezdetén felszólalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki szerint a visegrádi négyek (V4) versenyében hazánk az élen halad. A kormányfő szerint az adók, a járulékok, a korrupció szintjét összehasonlítva az elmúlt években több mutató alapján megelőztük Lengyelországot, Csehországot és Szlovákiát. Hozzátette: ma már nem adják olyan könnyen az első helyeket, mint a kilencvenes évek közepén.
Adószintek a régióban
A kormányfő szerint nem igazolható az a visszatérő kijelentés, hogy a három másik országgal összehasonlítva nálunk magasak lennének az adók. "Pusztán emiatt az adók területén sok tennivalója nincs a kormánynak" - jelentette ki.
Gyurcsány Ferenc a befektetőket leginkább érintő adónemekről szólva megemlítette, hogy a társasági adók terén a 16 százalékos magyar kulcs a régióban a legalacsonyabb, ezért ennél az adónemnél a nagy befektetők számára nem indokolt a mérséklés.
Beszámolt arról, hogy a járulékokat tekintve is kedvező a kép, hiszen a magyarországi alkalmazottak által fizetett 12,5 százalékos tb-szint a másik három országban magasabb, és a munkáltatók 33,5 százalékos tb-jénél is csak Lengyelországban szabtak meg a magyarországinál alacsonyabbat.
A miniszterelnök jelezte, hogy kamatadó Magyarországon nincs, máshol viszont 15-20 százalékos terhet is kivetnek. "Érdemi vizsgálódást a 25 százalékos áfakulcsot tekintve kell folytatni" - mondta hozzátéve, hogy a visszaigénylés lehetősége miatt ez nem a legfontosabb szempont a nagy társaságok számára.
Gyurcsány Ferenc a működőtőkéért folyó harcról szólva kitért a "szlovák kistigrisre", mint Magyarország legjelentősebb versenytársára. "Magyarország nem tud, és nem is akar részt venni a munkabérek alacsony szintjére alapozott versenyben" - hangsúlyozta a kormányfő. Utalt arra, hogy Szlovákiában 20 százalékkal kisebbek a bérek, mint Magyarországon.
Program a szakképzés átalakításáért
A miniszterelnök elismerte, hogy az állam működésének javításában nem történt érdemi előrelépés a rendszerváltozás óta, de az elmúlt nyolc hónapban sem. "Az államigazgatásban a teljesítményközpontúságnak és a szolgáltatóvá válásnak kell gyökeret vernie" - hangsúlyozta.
Gyurcsány Ferenc elmondta azt, hogy az elmúlt 15 évben először program indul a szakképzési rendszer átalakítására is. "Nem az oktatás belső világának, hanem a munkaerőpiacnak és a vállalkozások igényének kell diktálniuk az alkalmazottak és a szakmunkások versenyképes képzését" - fűzte hozzá.
A miniszterelnök a nagyvállalkozások vezetőinek segítségét kérte abban, hogy a kis- és középvállalkozásokra is kiterjedő üzleti közösségben terjedjen a tisztességes adófizetői gyakorlat. "Tisztességes adózás nélkül nincs együttműködő, versenyképes társadalom sem" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.
Befektetői oklevelek - hat kategóriában
Idén első alkalommal adták át a gazdasági tárca által odaítélt befektetői okleveleket. A díjjal a kormányzat azoknak a társaságoknak a tevékenységét kívánja elismerni, melyek az elmúlt évben "a legnagyobb mértékben járultak hozzá a magyar gazdaság fejlődéséhez és a foglalkoztatottság növeléséhez." Az okleveleket hat kategóriában osztották ki.
Az év legnagyobb volumenű zöldmezős befektetése a japán Ibidené lett. A japán autóalkatrész-gyártó a tervek szerint százmillió eurós beruházásával hétszáz munkahelyet teremt Dunavarsányban. Az építkezés és a munkaerő-felvétel folyamatban van, a próbagyártás várhatóan még ebben a hónapban indul.
Az év legnagyobb volumenű bővítéséért a Suzukit tüntették ki. A japán autógyártó tavaly hatvanmilliárd forintos fejlesztést hajtott végre Esztergomban: megduplázták a gyár kapacitását, korszerűsítették a festőüzemet, a hegesztőüzemekbe 250 robotot telepítettek. A beruházás eredményeként hétszáz új munkahellyel bővült a cég.
Az év legtöbb új munkahelyet teremtő vállalata a komáromi Foxconn Hungary Kft. Ötvenmillió dollárnyi befektetés révén kétezer új munkahely jött létre, további terjeszkedésre is sor kerülhet.
Az év legnagyobb regionális központját létrehozó vállalata az ExxonMobil, amely Budapestre tett székhelyét. A beruházás első ütemében általános számviteli, valamint információtechnológiai részlegeket hoznak létre. A 44 millió eurós beruházással létrejövő szolgáltatóközpont az első ütemben négyszáz szakember számára ad munkahelyet, de a működés sikerétől függően további ötszáz fő felvételét tervezik.
A k+f együttműködésért az Audi Hungaria Motor Kft. képviselője vehetett át oklevelet. A cég a győri Széchenyi István Egyetemmel közösen 1996-ban alapította meg a Practing Programot, ami a hallgatóknak gyakorlatorientált mérnökképzést kínál. A vállalat másik jelentős együttműködési partnere a Budapesti Műszaki Egyetem.
Az év befektetőbarát ipari parkja a Tatabánya Nyugati Ipari Park lett.
Ugrás vissza Ugrás vissza...