Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Ezúton tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetben (a továbbiakban: OGYÉI) 2018. október 19. napon 14.00 órától 2018. október 20. napon 14.00 óráig az elektronikus ügyintézés az informatikai rendszerek karbantartása miatt szünetel.
Ezen időtartam alatt - bár az OGYÉI Hivatali Kapujára, valamint az iratanyagok beküldéséhez gyakorta használt CESP felületre - beküldhetők a beadványok, azok érkeztetése (átvételi elismervények visszaküldése), feldolgozása - a belső rendszerek leállása miatt -, csak az újraindulást követően, legkésőbb 2018. október 20-án 14 órától történik meg.

Megértésüket köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Közeledik a számviteli törvény szerinti beszámolók benyújtásának a határideje

Létrehozva: 2017. május 23.
Módosítás: 2017. május 23.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Céginformációs Szolgálat már kizárólag az Online Beszámoló Űrlapkitöltő Rendszeren keresztül fogadja a letétbehelyezés, illetve közzététel céljából benyújtott beszámolókat. Az új rendszerre, valamint a számviteli törvény változása kapcsán esetlegesen felmerülő értelmezési nehézségekre tekintettel tanácsos a cégek számviteli beszámolóját minél előbb összeállítani és a tulajdonosokkal elfogadtatni, annak érdekében, hogy a közzétételre határidőben sor kerülhessen.

Az OBR felülete úgy épül fel, hogy végigvezesse a kitöltőt az egyes mezőkön, így erősen ajánlott a fedlapot, illetve az űrlapokat sorrendben haladva kitölteni. A cégadatokat a hatályos adószám beírását követően a cégnyilvántartásból veszi át a felület. A vonatkozó jogszabály alapján a Céginformációs Szolgálat továbbra is a cégjegyzékszám, illetve adószám megfelelőségét vizsgálja, az egyéb cégadatok beemelése egyelőre csupán a kitöltést segíti, illetve csökkenti a manuálisan begépelendő adatokat. Amennyiben az átemelt adatok nem felelnek meg a valóságnak, úgy azok szabadon módosíthatóak  tehát sárga figyelmeztetés esetében a beszámoló benyújtható, az kizárólag arra figyelmeztet, hogy a beírt adat nem egyezik meg a cégbíróságon bejegyzett adattal, így vélhetőleg  a társaság nem tett eleget valamely jogszabályból eredő cégbírósági adatbejelentési kötelezettségének, amelyet változásbejegyzési eljárás keretében, jogi képviselő igénybe vétele útján tud a cég pótolni. Az is előfordulhat, hogy azért jelenik meg sárga figyelmeztetés a beküldő személyénél, mert az adott személy nem szerepel a cégnyilvántartásban (pl. alkalmazott, vagy egyéni vállalkozó könyvelő). Ebben az esetben nincsen teendője a cégnek, a beszámoló pedig hiba nélkül beküldhető. A felületről általános jelleggel is érdemes megjegyezni, hogy a sárga figyelmeztetés minden esetben csupán egy jelzés, amelynek figyelmen kívül hagyásával a beszámoló benyújtható. Piros hiba esetében azonban az elírás mindenképpen javítandó, illetve a hiányzó adatokat pótolni szükséges.

 

A rendszer az üzleti év alapján állítja össze az adott időszakban a jogszabályok rendelkezései szerint alkalmazandó, illetve alkalmazható mérleget, eredménykimutatást, valamint az új rendszer abban is segíti a könyvelőket, hogy mely beszámolókat, illetve beadványokat kell a Céginformációs Szolgálat részére benyújtani. Amennyiben a fedőlapon a lila részben (17-24. mezők) nem találnak meg valamely vállalkozóra vonatkozó jogszabályt, illetve beadvány típust az általában úgy fordulhat elő, hogy az adott szervezet (pl. alapítványok, egyesületek) beszámolóját, vagy adott beadvány típusát (pl. zárómérleg) nem a Céginformációs Szogálathoz kell benyújtani. Ebben az esetben javasolt a kötelezettséget előíró jogszabály figyelmes újratanulmányozása, és az abban leírtak alkalmazása.

 

Amennyiben egy személy/szervezet az adott beszámoló tekintetében több különböző minőségben (pl. „könyvelő szervezet megegyezik a beadványt megküldő szervezettel”)  jelenik meg, úgy a legördülő menüben az erre utaló  megjegyzést válasszák ki, mert ellenkező esetben a rendszer nem fogja elfogadni, amennyiben több személyhez/szervezethez ugyanazon azonosító adatot adják meg.

A csatolmányok esetében fontos arra figyelni, hogy a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról 2006. évi V. törvény 18.§ (1) bekezdése alapján a szkennelés nem megengedett. A szövegszerkesztővel előállított dokumentumokat valamely PDF konverter alkalmazással kell átalakítani és így lehet a felületen PDF fájlként csatolni.

 

Fontos arra figyelni, hogy a rendszer nem végez automatikus mentést, sem központi tárhelyre, sem a felhasználó munkaállomására. Éppen ezért bizonyos időközönként, illetve a karbantartásra figyelmezető üzeneten tanácsos a „Letöltés OBR fájlként” funkciógombra kattintani, annak érdekében, hogy a kitöltött adatok ne vesszenek el egy esetleges hálózati, vagy egyéb probléma esetén. Ebben az esetben, amennyiben a felhasználó számítógépén nem található speciális beállítás, az .obr fájlt a Letöltések mappában kell keresni. Az .obr fájt nem lehet megnyitni semmilyen egyéb segédprogrammal, az kizárólag az OBR felületére visszatöltve válik olvashatóvá, illetve szerkeszthetővé.

 

A kitöltés során tanácsos a böngésző alkalmazások legfrissebb verzióját alkalmazni, amelyek ingyenesen frissíthetőek, illetve letölthetőek a gyártó honlapjáról. Az operációs rendszerek tekintetében érdemes szem előtt tartani, hogy a Windows XP programot a Microsoft már nem támogatja, frissítések nem jelennek meg rá, így egyrészt biztonsági kockázatot jelent a felhasználó számára, másrészt pedig az OBR nem került ezen szoftverre optimalizálásra, így elképzelhető, hogy bizonyos funkciók nem fognak megfelelően működni.

 

A korábbi évektől eltérően az OBR-hez kapcsolódóan az elsővonalú telefonos ügyfélszolgálati támogatást 7x24 órában a Kormányzati Ügyfélvonal (hívószám: 1818) munkatársai fogják biztosítani a könyvelők, illetve cégek számára. A Céginformációs Szolgálat számviteli kérdések megválaszolásával kapcsolatban továbbra sem rendelkezik hatáskörrel, azonban idén is meghosszabbított telefonos ügyfélszolgálati időben, valamint hétvégén fog a határidő utolsó napjaiban rendelkezésre állni annak érdekében, hogy a felmerült technikai kérdések megoldását segítse.

 

Átlagos terhelés mellett a beküldött beszámolók pár perc múlva közzétételre kerülnek a Céginformációs Szolgálat honlapján, azonban a határidő utolsó napjain a közzététel, illetve a beszámolót benyújtó személy részére a befogadásról szóló ügyfélkapus visszaigazolás kiküldése, akár a következő napra is átnyúlhat. Amint megkapta a tájékoztató ablakban az érkeztetőszámot, a beszámolót ne küldje újra.

 

Amennyiben azt tapasztalja, hogy az OBR nem elérhető, akkor tekintse meg az http://e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/uzemszunet menüpont alatt meghirdetett, illetve közzétett tájékoztatót.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...