Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormány biztosítja a BKV-nak korábban megígért támogatást

Cikk:

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy a Bajnai-kormány korábbi ígéretének megfelelően 7,5 milliárd forintos támogatást és 5 milliárd forintos hitelgaranciát biztosít a BKV-nak.

A nemzeti ügyek kormánya nem hagyja magára a csőd közeli állapotba került fővárosi közlekedési vállalatot, és teljesíti Bajnai Gordon volt kormányfő Demszky Gábor leköszönt főpolgármesternek - a 2010-es költségvetés terhére - tett ígéreteit – áll a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében. Budapestnek működőképes BKV-ra van szüksége, a végkielégítési és korrupciós botrányokban is érintett cég pedig a kormány szerdai döntése értelmében egyelőre elkerülheti a csődöt - mutat rá a tárca.
 
A Nemzetgazdasági Minisztérium augusztus végén tudatta, hogy csődbizottságot hoz létre a kormány a BKV pénzügyi helyzete miatt. A BKV saját kimutatása szerint belső eladósodottságuk 720 milliárd forint, ekkora egyösszegű fejlesztést kellene a cégben végrehajtani ahhoz, hogy a műszaki színvonalat optimális szintre hozzák. A cég teljes megújítása ennél többe, 2000 milliárd forintba kerülne.

A 2010-es üzleti tervében a BKV 3,7 milliárd forintos adózás előtti veszteséggel tervezte, év végére a tervben jelzett hitelállomány 76,3 milliárd, az adósságállomány 81 milliárd forintra nőhet. Egy évvel korábban a BKV-nak 23,5 milliárdos vesztesége volt.

Kocsis István, a közlekedési vállalat vezetője a héten arról tájékoztatta Tarlós István főpolgármestert, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) november 8-tól a BKV valamennyi vasúthatósági működési engedélyét függesztette fel, és ezzel egy időben féléves, ideiglenes működési engedélyt adott ki.

Ugrás vissza Ugrás vissza...