Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A SZÜF portálon a csak Cégkapuról küldhető űrlapok beküldésében fennakadások tapasztalhatók.

A hiba elhárítását a szolgáltatás üzemeltetői megkezdték.

Szíves türelmét és megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Van esély a Király utcai Hild-ház megmentésére

Létrehozva: 2006. február 21.
Módosítás: 2006. február 22.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Kormányzati Portál fórumának vendége volt kedden a kulturális miniszter. Bozóki András itt jelentette be, hogy leállították a fővárosi Király utca 40. szám alatti Hild-ház bontását. A tárcavezetőt egyebek között a kulturális esélyteremtésről, a kötelező olvasmányokról és a könyvtárosképzés átalakításáról is kérdezték olvasóink.

A Fővárosi Főügyészség leállította a Király utca 40. szám alatti épület bontását, ezzel a civil szervezetek, illetve a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) álláspontja érvényesült - jelentette be a kulturális miniszter kedden, a Kormányzati Portál internetes fogadóóráján.

Bozóki András az előzményekről szólva elmondta: hétfőn megbeszélést folytatott Verók István VI. kerületi és Hunvald György VII. kerületi polgármesterrel, valamint Varga Kálmánnal , a KÖH elnökével. "A polgármesterek tájékoztattak a kerületeikben megvalósuló felújítási munkákról, és biztosítottak arról, hogy a közeljövőben régi házak lebontását igénylő városrész-rehabilitációra nem kerül sor" - tette hozzá a tárcavezető. (Az ügy háttere a keretes anyagban olvasható.)

Programok a kulturális esélyteremtésért

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) élére egy éve kinevezett Bozóki úgy fogalmazott, egész miniszteri működése arra irányul, hogy növelje a kulturális esélyteremtés lehetőségét. "A kisebb települések kulturális fejlesztése céljából hoztuk létre a Közkincsprogramot , a PANKKK-programot , valamint a Tengertáncprogramot . Fontosnak tartjuk a vidéki művelődési házak és klubok infrastrukturális fejlesztését csakúgy, mint a kulturális színterek élettel való megtöltését" - közölte a miniszter.
Bozóki András ehhez kapcsolódóan utalt arra is, hogy Pécset Európa kulturális fővárosává választották , valamint elindult a Kultúra Magyar Városa elnevezésű program.

Érdemes lenne átgondolni a kötelező olvasmányokat

Olvasóink több olyan témában is kérdezték a kulturális minisztert, amelyek részben az oktatási tárca illetékességébe tartoznak. A művészeti neveléssel kapcsolatban Bozóki András kijelentette, miniszteri keretéből több ízben támogatta iskolások művészeti, ismeretterjesztő célú utazási és egyéb programjait, bábszínházak pályázatai számára 30 millió forintot adott. Hangsúlyozta: "az oktatási tárcától nem tudunk további feladatokat átvállalni".

Bozóki András egyetértett azzal a felvetéssel, hogy újra kellene gondolni a kötelező olvasmányokat. "Magam is tapasztalom, hogy gyerekeim számára a kötelező olvasmányok egy része unalmas, érdektelen, tőlük távol eső problémákat idéző könyv volt. Szeretném, ha a Nagy Könyv játékban előtérbe került könyvlisták alapján az Oktatási Minisztérium megfontolná a kötelező olvasmányok jegyzékének újragondolását" - közölte.

Több ifjúsági előadásra lenne szükség

A kedvezményes színházjegyekkel kapcsolatban elmondta, szeretné, ha a színházigazgatók differenciáltan állapítanák meg a jegyárakat, és növelnék az ifjúsági előadások számát.

Az állami tulajdonban lévő kastélyokat uniós forrásokból újítanák fel, ez az elképzelés megjelenik majd a II. Nemzeti fejlesztési tervben - mondta.

A könyvtárosképzésről úgy vélekedett, egyetért azzal a javaslattal, hogy a könyvtárosok legyenek a legjobb informatikusok. "Ahelyett, hogy párhuzamos struktúrákat építenénk ki, a könyvtárosképzést kell úgy átalakítani, hogy minél szélesebb körben képesek legyenek a honlapok szerkesztésére, felújítására és általában az internet használatára" - közölte Bozóki András.

Az összes kérdés és válasz itt olvasható.

Ugrás vissza Ugrás vissza...