Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormány elfogadta a 2007-es költségvetés tervezetét

Cikk:

A kormány szerdán "valamennyi fő paraméter tekintetében" elfogadta a 2007-es büdzsé tervezetét, amit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a felelősség költségvetésének nevezett.
Az államháztartás hiánya a következő években tizedszázalék pontossággal megfelel a  konvergenciaprogramban megfogalmazott céloknak, 2009-re eléri a 3 százalék körüli szintet - mondta a kormányfő.
Kevesebb pénz az állam működésére
Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a jövő évi büdzsében kevesebb pénzt irányoznak elő az állam működésére. Ez az összeg 2006-ban 2200 milliárd forint volt, jövőre azonban 1900 milliárd forintra csökken.
A miniszterelnök hozzátette: az államháztartás elsődleges egyenlege 2008-ban pozitív lesz, az adó- és járulékcentralizálás, vagyis az adók és járulékok GDP-hez viszonyított aránya 2007 után csökken.
Nagyobb tartalékok
Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: nagyobb költségvetési tartalékot terveznek a jövő évi büdzsében.  Ezzel kapcsolatban hozzátette, lesznek úgynevezett fejezeti általános tartalékok, amit majd csak akkor lehet elkölteni, ha a tárcák negyedévente beszámolnak költségvetésük addigi alakulásáról.
A kormányfő néhány területről szólva elmondta: megjelenik a költségvetésben az államigazgatás átalakítása, ezen belül a regionalizálódás finanszírozása, az új gyógyszerár-szabályozás és a vizitdíj, a rokkantnyugdíjak új rendszere, a felsőoktatás átalakuló struktúrája, illetve "új ösztönzők a kistérségi együttműködésre".
2007-ben a GDP 1,7 százaléka lesz az európai uniós forrásokból is megvalósuló fejlesztések aránya, majd az év végére ez az arány 3,3-3,4 százalékra emelkedhet.
Ugrás vissza Ugrás vissza...
median