Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:George Bush amerikai elnökkel tárgyal júniusban Medgyessy Péter

Létrehozva: 2004. május 28.
Módosítás: 2004. május 28.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Június 22-én Washingtonban George Bush amerikai elnökkel találkozik Medgyessy Péter miniszterelnök. A kormányfő a látogatás fő céljának a magyar vállalatok amerikai piacon való "helyzetbe hozását" tartja.
Medgyessy Péter miniszterelnök bejelentette pénteken, hogy június 22-én Washingtonban találkozik George Bush amerikai elnökkel. Az Európai Unió, valamint Latin-Amerika és a karibi térség mexikói csúcstalálkozóján részt vevő kormányfő magyar újságíróknak megerősítette, hogy az unió június 17-18. brüsszeli csúcstalálkozója után az Egyesült Államokba utazik.
Hivatalba lépése óta Medgyessy Péter második alkalommal folytat majd kétoldalú megbeszélést az amerikai elnökkel. Először 2002. november 8-án fogadta őt Washingtonban az amerikai elnök, találkozójukon akkor az Irak ellen kilátásba helyezett, amerikai vezetésű hadműveletről, illetve az ahhoz való esetleges magyar hozzájárulásról esett a legtöbb szó.
Mostani amerikai látogatásának nagyon fontos célja - mondta a miniszterelnök -, hogy reflektorfénybe állítsa, helyzetbe hozza a magyar vállalkozásokat az amerikai piacon, illetve megerősítse az amerikai befektetői érdekődést Magyarország iránt.
Előkészítő tárgyalások
Az utat hosszas előkészítő tárgyalások előzték meg. Kovács László több alkalommal találkozott amerikai kollégájával, Colin Powell -lel. Legutóbb idén április 21-én járt az amerikai fővárosban, és Powell külügyminiszterrel folytatott megbeszélése során kérte a vízumkiadás gyakorlatának gördülékenyebbé tételét. Egyúttal leszögezte, hogy a háromszáz fős magyar szállítóalakulat addig marad Irakban, amíg szükség van rá.
Draskovics Tibor pénzügyminiszter néhány nappal később találkozott Washingtonban az amerikai befektetők és kormányzati tényezők képviselőivel a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank tavaszi közgyűlése alkalmából. Vendéglátói elismeréssel nyugtázták, hogy a magyar költségvetési politika egyértelműen a kiegyensúlyozott gazdasági növekedés szolgálatába állt.
Ugrás vissza Ugrás vissza...