Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Minden nap ellenőrzik a BKV-buszokat

Létrehozva: 2004. szeptember 17.
Módosítás: 2004. szeptember 20.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A főpolgármester elrendelte a BKV-buszok napi diagnosztikai vizsgálatát, mert az elmúlt hónapokban több jármű is kigyulladt, a vizsgálatot végző cég szerint konstrukciós és anyaghiba miatt.
November közepéig kell a kivitelezőknek minden olyan hibát kijavítaniuk a 2-es metró felújításán, amit az augusztusi forgalomba helyezés óta észleltek - jelentette ki a BKV vezérigazgatója. Aba Botond a cég rossz kommunikációjával magyarázta azt, hogy hetek óta különböző hiányosságokról esik szó, miközben a kivitelezőnek még két hónapja van az idei feladatainak teljesítésére. Mint mondta, az augusztus 19-i forgalomba helyezéskor elfelejtették nyilvánosságra hozni, hogy a műszaki átadás csak novemberben lesz.
A 3-as és 4-es metrón is lesznek liftek a kerekesszékeseknek
Az egyik ilyen hiba, az alagútban helyenként érzékelhető vízfoltok kapcsán kifejtette, hogy nehéz jó szigetelést kialakítani a régi, rossz technológiával épült alagútban. Utalva arra, hogy több száz helyen még javítani kell az alagút szigetelését, Abe Botond megjegyezte, hogy fél év múlva ismét teljesen felülvizsgálják a szigetelést. Tájékoztatása szerint a felújítás végéig, 2007-ig állomásonként két olyan liftet építenek, amelyeket kétkerekes székes mozgáskorlátozott is használhat majd kísérőivel. Hozzátette, hogy a 3-as metrón annak felújításakor, a 4-esen pedig már építésekor is lesznek ilyen liftek.
A BKV-buszokat minden nap ellenőrzik indulás előtt
Az újabb busztüzek megakadályozására csak napi diagnosztikai szemle után indulhatnak forgalomba a BKV járművei - jelentette be pénteken Demszky Gábor . A BKV két héten belül jelentést készít a típushibákról, illetve intézkedési tervben rögzíti ezek elhárítási feladatait. A cégnek már ez idő alatt is lépnie kell az ismertté vált típushibák kijavításáért az utazások biztonsága érdekében. A 412-es típusú, legújabb buszok tüzeit vizsgáló Tüv Hannover Kft. megállapításai szerint egyértelműen konstrukciós és anyaghiba okozza a tüzeket. A 64 darab ilyen típusú járműből még 40-nél kell az év végéig elvégezni a biztonságos üzemelést segítő átalakításokat. Összességében terven felül 250 millió forint körül költ a cég erre a feladatra.
Ugyancsak gyártói hiba idézte elő az Ikarus 435-ös járművek kigyulladását. A 412-es típusú busz tíz nappal korábbi tüzének vizsgálata még nem zárult le, de a BKV szakemberei azt vélelmezik, hogy elektromos zárlat okozta. A napi diagnosztikai szemle bevezetése 100 millió forint körüli kiadást jelent. Ezt a pénzt ugyancsak perlik majd az Ikarusbustól, amely eddig nem ismerte el gyártói felelősségét.
Ugrás vissza Ugrás vissza...