Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Petíciót adott át Szili Katalinnak a Civilek a Békéért

Létrehozva: 2003. február 4.
Módosítás: 2006. február 15.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A rendőrség által betiltott február 15-i béketüntetés ügyében jogorvoslatért bírósághoz fordult és tiltakozásul petíciót adott át az Országgyűlés elnökének a Civilek a Békéért tömörülés. Eközben három másik szervezet, más útvonalon szintén békedemonstrációt szervez.

A Civilek a Békéért arra kéri az Országgyűlést, hogy egy esetleges iraki háborúval kapcsolatos politikai döntéseiben vegye figyelembe a közvélemény-kutatások eredményeit, a lakosság nagy többségének háborúellenességét. Ez olvasható a szervezetnek Szili Katalinhoz címzett petíciójában.
A magát háborúellenes, antirasszista mozgalomnak nevező civil tömörülés a törvényhozáshoz intézett folyamodványában úgy fogalmaz: ne engedje az Országgyűlés, hogy a Magyar Köztársaság kormánya logisztikai és egyéb támogatást nyújtson a szervezet szerint a nemzetközi jog hatályos szabályaival is ellentétes megelőző csapáshoz.
A szervezet állásfoglalást vár az Országgyűléstől, hogy formai kifogásnak álcázott politikai döntéssel ne lehessen elutasítani a mozgalom összeurópai békenaphoz kapcsolódó, február 15-re szervezett békedemonstrációját. A tömörülés arra kéri az Országgyűlést, álljon ki a gyülekezési és politikai vélemény szabad kinyilvánításához való alkotmányos jog érvényesüléséért. A békefelhívást több művész, újságíró és szakszervezeti vezető is aláírta.
A rendőrség korábban azt állította, hogy a civil tömörülés február 15-re tervezett demonstrációját nem tiltotta meg, csupán a tiltakozók által kért vonulási útvonalat nem engedélyezi. A rendőrség a szervezetnek azt javasolta, hogy a demonstráció gyülekezési helyszínéül a Liszt Ferenc tér helyett az Erzsébet teret válassza, és onnan vonuljon át a Kossuth térre. A Civilek a Békéért mozgalom közölte: a rendezvényt mindenképpen megtartják, törvényes keretek között.
Újabb demonstráció készül
Eközben Békelánc néven az iraki háború ellen rendez demonstrációt három másik civil szervezet február 15-én, ugyanazon a napon, amikorra a Civilek a Békéért elnevezésű tömörülés is tervezte tüntetését hasonló célból. A Békelánc nevű demonstrációra a szervezők több tízezer részvevőt várnak a Műegyetem elé, ahonnan az Astoria érintésével az Erzsébet térig vonulnak.
A véleménynyilvánítás jogát a rendőrség nem korlátozhatja
Szikinger István alkotmányjogász szerint a joggal való durva visszaélés, ha egy szervezetnek megtiltják rendezvényének megtartását egy adott helyszínen és időpontban, míg egy másikét ugyanott és ugyanakkor tudomásul veszik. A jogász az említett esetek kapcsán hangoztatta: az alkotmány értelmében az alapvető jogok érvényesülésének előmozdítása az állam elsőrendű kötelessége.
Jelen esetben a véleménynyilvánítás jogáról van szó, amely az Alkotmánybíróság szerint magasabb rendű, mint a mozgásszabadság vagy a parkolás szabadsága. Magyarországon ma semmilyen rendezvény nem szorul rendőrségi engedélyre, a szervezeteknek bejelentési kötelezettségük van. A jogszabály értelmében a rendőrség nem is tilthat meg rendezvényeket, csak azoknak a bejelentésben megjelölt helyen vagy időben való megtartását.
- Ha egy adott helyszínen a szervezet rendezvényével a parkoló autókat veszélyezteti, megteheti, hogy az eseményt egy távolabbi helyszínen tartja meg, amit szintén bejelent a rendőrségen - közölte az alkotmányjogász.
Ugrás vissza Ugrás vissza...