Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A munkavállalók ötöde élt januárban a családi adókedvezménnyel

Cikk:

Januárban a 3,7 millió munkavállaló közül már közel 700 ezren vették igénybe az adórendszer családi kedvezményét, ezzel az állam mintegy 12 milliárd forintot hagyott a családoknál - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az adóhatóság friss kimutatásaira hivatkozva pénteken.

A kedvezményt igénybevevő gyermekes munkavállalóknak összességében 74 milliárd forint jövedelem után nem kellett adózniuk. Háztartásokra vetítve ez azt jelenti, hogy a gyermeket nevelők jövedelméből családonként több mint 100 ezer forint kereset maradt érintetlen, azaz a családi kedvezmény hatására átlagosan mintegy 16 ezer forinttal nőtt a családok jövedelme. A tárca az eddigi tapasztalatok alapján azt várja, hogy év közben tovább emelkedik az igénybevevők száma: az előzetes számítások szerint év végéig mintegy 150 milliárd forinttal marad több a családoknál, és akár 900 ezer munkát vállaló, gyermeket nevelő család fogja élvezni az új adózás előnyeit.

Az NGM közleménye emlékeztet: 2011. január 1-jével lépett életbe az arányos, a családokat kiemelten támogató személyi jövedelemadózás rendszere, amely átalakította, illetve jelentősen bővítette a gyermekes munkavállalók részére biztosított családi kedvezményt. A családi adózás bevezetését megelőzően a költségvetés évente közel 13 milliárd forint személyi jövedelemadó-bevételről mondott le a gyermeket nevelők javára, az akkori kedvezményt csupán 110 ezer család tudta érvényesíteni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...