Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Karácsonyra hazatér Irakból a magyar katonák többsége

Létrehozva: 2004. november 29.
Módosítás: 2004. november 30.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A tervek szerint a háromszáz, Irakban szolgáló magyar katona közül 250-270 már itthon töltheti a karácsonyt. A többiek még idén elhagyják a közel-keleti országot. A misszió teljes költsége várhatóan 10-12 milliárdot tesz ki.
A diplomáciai tájékoztatásban december 16-át jelölték meg az utolsó munkavégzés napjának Irakban, utána a misszióban résztvevő magyar katonák összecsomagolnak és hazajönnek - jelentette ki Juhász Ferenc honvédelmi miniszter az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának meghallgatásán. A hazautazás pontos dátuma szolgálati titok, azt azonban tudni lehet, hogy a katonák többsége már itthon ünnepelheti a karácsonyt, míg a többiek december 31-ig útnak indulnak Irakból.
Szárazföldi, vízi és légi szállítás
Havril András vezérkari főnökhelyettes a technikai eszközök hazaszállításáról elmondta: az al-hillai táborból 670 kilométert kell megtenni Kuvaitba, ahonnan hajóval 3 798 kilométer a szlovéniai Koper kikötő. Kuvaitba az út két napig tart, míg Szlovéniába 16-20 napig. A szárazföldi szállítást magyar biztosítás mellett lengyel felderítési adatokra támaszkodva teszik meg.
Havril András közölte: a további hasznosításra alkalmatlan eszközöket nem szállítják haza, hanem Irakban selejtezik. Juhász Ferenc elmondása szerint az elmúlt héten az Irakiaknak segély formájában már átadtak egymillió, magyar hadrendből kivont géppuskalőszert. A honvédelmi miniszter hozzátette: nemzetközi együttműködés keretében még mindig olcsóbb átadni ezeket a lőszereket, mint a megsemmisítésükről gondoskodni.
A misszió teljes költsége várhatóan 10-12 milliárdot tesz ki. Az iraki misszió mandátuma december 31-én jár le, azt az Országgyűlés kétharmados többség hiányában nem hosszabbította meg.
A vezérkari főnökhelyettes újságírókkal közölte, hogy karácsonyig a háromszáz katonából 250-270 érkezhet haza. Ők vagy amerikai gépekkel vagy charterjárattal hagyják el a kontinenst. A technikai eszközök várhatóan február elején érkeznek meg Magyarországra.
Ugrás vissza Ugrás vissza...