Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Épülhet a Déli Áramlat magyarországi szakasza

Cikk:

A tervek szerint 2016-ra elkészül a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakasza Hercegszántó és Tornyiszentmiklós között, a beruházásról szóló megállapodást október végén írták alá a Magyar Villamos Művek Zrt. és a Gazprom képviselői. Az évi 30 milliárd köbméter kapacitású vezeték erősíti Magyarország és az európai Unió energiaellátásnak biztonságát.

A Déli Áramlat Magyarország területén Hercegszántó és Tornyiszentmiklós között húzódik majd, a 229 kilométeres szakasz költsége a tervek szerint 600 millió euró, amelynek 70 százalékát fedeznék hitelből. Az átadás időpontja 2016 január 1-je. A gázvezeték magyarországi szakaszáról szóló megállapodást október 31-én Budapesten írta alá Baji Csaba, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója és Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese. Az orosz küldöttség tagja volt Leonyid Csugunov, a Gazprom Kiemelt Projekt Menedzsment igazgatóságának vezetője is. A tulajdonosi megállapodás aláírásával megkezdődhet a hazai szakasz előkészítése, majd megépítése.

Baji Csaba szerint az Oroszországból a Fekete-tengeren, Bulgárián és Szerbián át Magyarországra érkező gázvezeték kiemelt jelentőségű, erősíti az ország, illetve az Európai Unió ellátásának biztonságát. Az évi 30 milliárd köbméteres kapacitás a tranzitmennyiséget is tartalmazza, illetve a Déli Áramlaton keresztül Magyarország számára értékesíthető földgázmennyiséget is fedezi. A beruházást a magyar kormány támogatja, ezt jelzi a kiemelt projektté nyilvánítása, ami a részvényesi megállapodás aláírásának napján hatályba lép. Baji Csaba abban bízik, hogy a Déli Áramlattal kapcsolatos együttműködésre lehet majd alapozni az MVM és a Gazprom hosszú távú kapcsolatait is.

A Déli Áramlat fontos eleme az európai energiabiztonságnak, Magyarország számára pedig hosszú távú előnyöket és stabilitást nyújt - mondta Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese, aki szerint kölcsönösen előnyös, a szomszédos országok érdekeit is figyelembe vevő megállapodást kötöttek.


A Déli Áramlat gázvezeték

Az orosz Gazprom a földgáz export ellátási útvonalak diverzifikációja érdekében kezdte meg egy, a Fekete Tenger alatt Dél- és Közép-Európába futó földgázvezeték rendszer megvalósítását - áll az MVM Zrt. közleményében. Oroszország és Magyarország 2008 februárjában írta alá azt a kormányközi megállapodást, amely szerint hazánk csatlakozik a projekthez. 2009. március 10-én a Gazprom és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. együttműködési alapszerződést kötöttek a gázvezeték magyarországi szakaszának a Déli Áramlat projekt keretében való megépítéséről. A Déli Áramlat Magyarország Zrt. vegyesvállalat alapító dokumentumait 2010. január 29-én írta alá a Gazprom és az MFB, a magyar kormány pedig 2011 októberében az MFB helyett az MVM Zrt.-t jelölte ki a vezeték magyarországi szakaszának megvalósítására.

Ugrás vissza Ugrás vissza...