Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Többen és egyszerűbben kaphatnak diákhitelt

Cikk:

A 2006/2007-es tanévtől kibővül a diákhitelre jogosultak köre, jelentősen egyszerűsödik az ügymenet, valamint a költségtérítéses hallgatók számára lehetőség nyílik magasabb havi kölcsönösszeg felvételére is.  
Ezentúl a doktoranduszok vagy a szakirányú továbbképzésben résztvevők, illetve - bizonyos feltételekkel - a külföldön diplomát szerezni szándékozó magyar állampolgárok és egyes, hazánkban tanuló külföldi állampolgárok is vehetnek fel diákhitelt - közölte kedden a Diákhitel Központ.  
Így szeptembertől azok a magyar állampolgárok is diákhitelt vehetnek fel, akik magyar akkreditált felsőoktatási intézmények hallgatóiként alapképzésben, mesterképzésben, doktori képzésben, felsőfokú szakképzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben vesznek részt.  
Az EGT-tagországok állampolgárai is jogosulttá válnak
Jogosultak lesznek a magyar diákhitel felvételére azok a magyar állampolgárok is, akik egyénileg az Európai Gazdasági Térség (EGT) valamely tagországának akkreditált felsőoktatási intézményében folytatják tanulmányaikat. Ezzel párhuzamosan bizonyos feltételekkel az itt tanuló EGT-tagországok állampolgárai is jogosulttá válnak a hallgatói hitelre.  
Igényelhetik még a diákhitelt azok a Magyarországon tanuló külföldi hallgatók is, akik menekültek, letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkeznek.  
Változás az eddigiekhez képest, hogy szeptembertől a költségtérítéses hallgatók akár havi 40 ezer forinthoz is juthatnak, ha vállalják, hogy a jövedelmük 8 százalékát fordítják majd törlesztésre.  
Egységesen 10 félév a jogosultsági idő
A diákhitel felvételére rendelkezésre álló jogosultsági idő - hacsak ennél nem hosszabb a képzési idő - egységesen 10 félév lesz. Ez azt jelenti, hogy sokaknak további félévekre nyílhat meg a hitel felvételének lehetősége.  
A változásokból adódó előnyöket a Diákhitel Központtal korábban szerződött ügyfelek is élvezhetik majd.  
A tájékoztató szerint emelkedik az igénylési korhatár is. Ősztől az eddigi 35 helyett már 40, éves korig lehet igényelni a diákhitelt, azonban a 40. életév után a törlesztést már mindenképpen meg kell kezdeni. 
Ugrás vissza Ugrás vissza...