Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az álláskeresési támogatás ösztönzi a regisztrációt

Létrehozva: 2006. március 2.
Módosítás: 2006. március 2.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A gazdasági tárca politikai államtitkára szerint statisztikailag azért nőtt a munkanélküliség, mert az álláskeresési támogatás miatt ma jobban megéri regisztrálniuk magukat a munkanélkülieknek. Dióssy Gábor csütörtökön válaszolt az olvasók kérdéseire a Kormányzati Portál fogadóóráján.

Valóban megnőtt a statisztikailag kimutatott munkanélküliek száma, ám ez annak tulajdonítható, hogy ma jobban megéri a munkanélkülieknek regisztráltatniuk magukat, mint 4 évvel ezelőtt. A mai álláskeresési támogatási rendszer jobban ösztönzi munkakeresésre a
munkanélkülieket, mint az előző rendszer, de csak azokat, akik regisztrált munkanélküliek - jelentette ki Dióssy Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára olvasói kérdésre a Kormányzati Portál internetes fogadóóráján.
Dióssy Gábor elmondása szerint fiatalok munkanélkülisége nemcsak nálunk, hanem egész Európában talán a legnagyobb probléma. Ezért vezették be a fiatal pályakezdők elhelyezkedését támogató Startprogramot, amely a munkáltató számára járulékkedvezményt ad akkor, ha fiatal pályakezdőt alkalmaz. A Start plusz és a Start extra program hasonló kedvezményeket fog biztosítani a gyesről visszatérő kismamák, illetve az 50 év feletti munkanélküliek számára. A politikai államtitkár kijelentette: ma mintegy 70 ezer fővel több a munkában állók száma, mint a jelen kormányzati időszak kezdetén.
Szankcionált alulteljesítés
Egy olvasó arról érdeklődött, hogy a jelenleg nem privatizált állami vállalatok élére nem lehetne-e pályázat útján olyan menedzseri szerződéssel vezetőt kinevezni, aki sikertelen működés esetén nem kap végkielégítést. Dióssy Gábor egyetért azzal, hogy a teljesítményt díjazni kell, az alulteljesítést pedig szankcionálni. Ezért készek olyan szerződést kötni az állami tulajdonban lévő társaságok újonnan kinevezett vezetőivel, amely ezt a célt szolgálja.
A multinacionális cégekre vonatkozó kérdésre reagálva a politikai államtitkár elmondta: nem a multinacionális cégeket finanszírozzák közpénzből, hanem azokat a befektetőket, akik jelentős számú munkahelyet teremtenek, jelentős exportteljesítményt nyújtanak,
új technológiákat honosítanak meg, és beszállítói lehetőséget adnak a kisebb helyi vagy távolabb lévő vállalkozásoknak. Az ilyen támogatást élvező cégek lehetnek multinacionálisak vagy magyarországi székhelyű cégek, nem is tehetünk különbséget az Európai Unió szabályai szerint nemzetiség alapján a befektetők között.
Dióssy Gábor elmondása szerint a helyzet ma Magyarországon olyan, hogy a jelentős mértékű befektetéseket zömében a nagyobb, nemzetközi tevékenységű cégek tudják megvalósítani. Ami a kisebb és közepes vállalkozások támogatását illeti, a mostani kormányzati ciklus ideje alatt ezek a vállalkozások 421,1 milliárd forint összegű pályázati támogatást, kedvezményes kamatozású hitelt, illetve tőkebefektetési támogatást kaptak. Ugyanezekben a kategóriákban az előző kormányzati periódusban 71,5 milliárd forint volt a támogatási összeg.
Nincs minden rendben az államháztartással
A politikai államtitkár az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban megjegyezte: minden rendben a lendületben lévő ország gazdaságával, nincs azonban minden rendben az államháztartással. Ezért is mondják, hogy 2010-ben be kell vezetni az eurót, és ehhez 2008-ra teljesítenünk kell az összes maastrichti kritériumot. Ehhez az államigazgatás nagy rendszereihez kell hozzányúlni, amely a következő kormányzati periódus legnagyobb léptékű feladata lesz.
A fogadóórán adott összes választ itt olvashatják el.
Ugrás vissza Ugrás vissza...