Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Folytatnánk a diplomáciai kapcsolatot Örményországgal

Cikk:

A Külügyminisztérium jelezte az örmény külügyi tárcának, hogy Magyarország a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztésének megszüntetését kéri, azonban ezzel kapcsolatban nincs helye előfeltételeknek. Örményország közben gyakorlati lépéseket vár Magyarországtól, a külügy szerint azonban Budapest nem sok mindent tud már tenni a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok helyreállításáért.

A Külügyminisztérium a jegyzékben tájékoztatta az örmény külügyi tárcát: a magyar kormány érdekelt abban, hogy Örményország előfeltételek nélkül szüntesse meg a két ország diplomáciai kapcsolatainak felfüggesztését. A hétfői jegyzék válasz volt a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztéséről tájékoztató augusztus 31-i örmény külügyminisztériumi jegyzékre. Az örmény fél álláspontja azonban nem változott, Örményország gyakorlati lépéseket vár Magyarországtól – reagált a jegyzékre az örmény külügyminisztérium szóvivője, Tigran Balajan.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője szerint Budapest nem sok mindent tud már tenni a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok helyreállításához azonfelül, hogy a külügyminiszter levelet írt örmény kollégájának, a Külügyminisztérium jegyzéket intézett az örmény külügyi tárcához. A szóvivő jelezte: Magyarország elsősorban diplomáciai csatornákon keresztül kíván érintkezni Örményországgal és feltett szándéka, hogy a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését mielőbb megszüntesse. Ugyanakkor világossá tette: a kapcsolatok újrafelvételének ügyében "semmiféle előfeltételnek nincsen helye".

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Ugrás vissza Ugrás vissza...