Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új megegyezést sürget a miniszterelnök

Létrehozva: 2005. november 14.
Módosítás: 2010. március 17.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az euró bevezetésének módszeréről és időpontjáról, illetve a 2007-2013 közötti időszakra vonatkozó fejlesztéspolitikáról javasolt egyeztetést Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn a Parlamentben. A délutáni négypárti egyeztetésen nem közeledtek a pártok álláspontjai.

Gyurcsány Ferenc hétfőn az euró bevezetésének módszeréről és időpontjáról, valamint a 2007-2013 közötti időszak fejlesztéspolitikájáról javasolt egyeztetést a Parlamentben. A miniszterelnök szerint a fejlesztéspolitikában el kell kezdeni olyan kérdésekkel foglalkozni, mint az államigazgatás átfogó reformja, a biztosításalapú egészségügy kialakítása vagy a közoktatás.
Négypárti egyeztetés a miniszterelnöknél
 
Hétfőn a miniszterelnök négypárti egyeztetésre hívta a parlamenti pártok elnökeit azután, hogy az MSZP és a Fidesz is benyújtotta a maga egyeztetésre vonatkozó javaslatait. A találkozó célja az volt, hogy a házelnök és a pártelnökök közösen tegyenek javaslatot a Parlamentnek. Az MSZP a nemzeti minimumról szóló elképzeléseit országgyűlési határozatba foglalná, a Fidesz a kétharmadosnak szánt garanciatörvényben látja biztosítottnak a célok elérést.
 
A családtámogatásról nem várható megegyezés
 
Gyurcsány a pártelnökökkel és Szili Katalin házelnökkel folytatott megbeszélése után úgy nyilatkozott, hogy a következő tíz napban ismerteti majd javaslatának tartalmát. A miniszterelnök a Parlamentben tartaná az ezzel kapcsolatos vitákat, és ha néhány kérdésben sikerül megegyezniük, akkor a parlamenten kívüli szereplőket - civil és szakmai szervezeteket - is bevonnák az egyeztetésbe. "A családtámogatásokkal kapcsolatban nem valószínű, hogy egyezségre tudunk jutni, itt áthidalhatatlan különbség van ellenzék és kormánypártok között" - mondta a miniszterelnök. Gyurcsány szerint most a legnagyobb a megegyezés esélye, mert egyelőre nem lehet tudni, hogy 2006 májusa után ki kormányozza az országot.
 
Pártvélemények az egyeztetésről
 
Dávid Ibolya szerint kártékony lenne a két nagy párt javaslatainak összevonása, az MDF elnöke úgy véli, hogy a lényeges kérdésekről, vagyis az eurózónához való csatlakozásról és a második Nemzeti fejlesztési tervről kellene tárgyalni.
 
Orbán Viktor arra kérte a kormányt, hogy szerdai ülésén véleményezze a Fidesz javaslatát, a pártelnök összeegyeztethetőnek tartja a két elképzelést. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök a "semmiről szóló javaslatoknak" nevezte a beadványokat. Hiller István , az MSZP elnöke azt mondta: bizalmatlanság uralta a megbeszélést, és nem sokat jutottak előre.
Ugrás vissza Ugrás vissza...