Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bővül az oroszországi élelmiszerexport

Cikk:

Dinamikusan fejlődik a Magyarország és az Orosz Föderáció közötti agrár-együttműködés, amit az is jelez, hogy az Oroszországba irányuló élelmiszergazdasági kivitel tavaly meghaladta a 265 millió dollárt (mintegy 60 milliárd forint), ami 16 százalékkal volt magasabb az előző évinél – hangzott el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Nyikolaj Fjodorov, az Orosz Föderáció mezőgazdasági minisztere szerdai moszkvai tárgyalásain.

A találkozón a felek áttekintették a kapcsolatok további fejlesztésének lehetőségeit. Erre jó alapot ad többek között az, hogy 2012 első hét hónapjában is 6 százalékkal nőtt a magyar agrárkivitel az előző év azonos időszakához képest. Fazekas Sándor a megbeszéléseken hangsúlyozta, hogy Oroszország stratégiailag kiemelt partner Magyarország számára. Kiválóak a két ország együttműködési lehetőségei az állattenyésztés, a növény- és a vetőmagtermesztés, az egyetemi oktatási csereprogram, illetve a falusi turizmus területén. Magyarország az orosz piac fontosságát szem előtt tartva 40 magyar kiállítóval vesz részt az október 11-14. között megrendezésre kerülő Arany Ősz Mezőgazdasági Kiállításon Moszkvában.

Az édesvízi haltenyésztésben és a falusi turizmusban Magyarország komoly hagyományokkal rendelkezik, e két területen kétoldalú, szakértői szintű egyeztetések indulnak a konkrét feladatok feltérképezésére.

A megbeszélés végén Fazekas Sándor átnyújtotta partnerének a Vidékfejlesztési Minisztérium hivatalos meghívóját a jövő évi OMÉK rendezvényeire, ahol Oroszország lesz a díszvendég.

Az élelmiszerpiari kiállításon Fazekas Sándor úgy fogalmazott: Évek óta ez a legnagyobb magyar részvétel Európa egyik legfontosabb, legrangosabb kiállításán, ahova több mint negyven magyar cég termékeinek legjavát hozta el, tokaji bortól, a mézen és a húsárun keresztül az ásványvizekig. Ma már más, magasabb színvonalú termékekkel tudunk eredményeket elérni, mint a hetvenes, nyolcvanas években, de képesek vagyunk arra, hogy világszínvonalú, árban is versenyképes, kézműves élelmiszereket exportáljunk – fogalmazott a vidékfejlesztési miniszter.

Ugrás vissza Ugrás vissza...