Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Emlékezés az '56-os forradalom áldozataira

Létrehozva: 2004. november 4.
Módosítás: 2004. november 4.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A rákoskeresztúri Új köztemetőben az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeztek a legfőbb közjogi méltóságok. A miniszterelnök kijelentette: az '56-os hősök bátrak voltak, mert álmodni mertek egy igazságosabb és szabadabb világról.
Katonai tiszteletadás mellett hajtottak fejet a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál a legfőbb közjogi méltóságok, a parlamenti pártok képviselői, valamint civil szervezetek az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékére rendezett központi rendezvényen .
Gyurcsány Ferenc kormányfő a beszédében a hősök érdemének nevezte, hogy 1956 után más lett Magyarország, mint előtte volt. A miniszterelnök az '56-os hősöket hazafiaknak nevezve közölte: bátrak voltak, mert álmodni mertek egy igazságosabb és szabadabb világról, és mint mondta, tetteikkel kizökkentették a történelmet a maga folyásából.
"Magyarázat van, mentség nincs"
"A magyar kormány, a közös magyar haza és a magyar nemzet nevében meghajtom fejemet Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai halála előtt" - mondta a kormányfő. A miniszterelnök felidézve az '56-os hősök emlékét egyszerű, hazájukat szerető embereknek nevezte őket. Közölte: a szabadságharcban részt vevők hősökké váltak és mártírok lettek. Magyarázat van, mentség nincs a történtekre - tette hozzá.
A kormányfő Nagy Imre sírja felé fordulva azt kérdezte, a volt miniszterelnök mit tenne ma az ő helyében, hogyan kell boldogulni ebben a veszekedős világban, hogyan van egyszerre haza és haladás, hogyan van demokrácia és hatékony állam.
"Ugye az a helyes sorrend, hogy először vagyunk hazafiak, utána demokraták, és csak ezt követően bal- vagy jobboldaliak, konzervatívak vagy liberálisok" - tette fel a kérdést Gyurcsány Ferenc. Köszönetet mondva az '56-os hősöknek, közölte: egy jobb országot, egy szabad és igazságos köztársaságot akar.
A 301-es parcellánál a lélekharang hangja és díszsortűz kíséretében egy koszorút helyeztek el közösen a legfőbb közjogi méltóságok: Mádl Ferenc köztársasági elnök, Szili Katalin , az Országgyűlés elnöke, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Holló András , az Alkotmánybíróság elnöke, valamint Lomnici Zoltán , a Legfelsőbb Bíróság elnöke.
Megemlékezés a Fiumei úti sírkertben
A rákoskeresztúri megemlékezést követően a Fiumei úti sírkertben Mádl Ferenc köztársasági elnök nevében Becker Pál , az elnöki hivatal vezetője, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, a kormány nevében Lamperth Mónika belügyminiszter, valamint Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke helyezett el koszorút. Lerótta kegyeletét a Honvédelmi Minisztérium és a honvédség, a Nagy Imre Társaság, valamint számos '56-os szervezet képviselője.
Komolyzenei koncert
A központi ünnepség csütörtök este a Deák téri evangélikus templomban komolyzenei koncerttel zárul. A koncertet a Magyar Televízió és a Bartók Rádió élőben közvetíti.
Ugrás vissza Ugrás vissza...