Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Felavatták az 1956-os forradalom központi emlékművét

Cikk:

Felavatták az 1956-os forradalom és szabadságharc központi emlékművét hétfőn este Budapesten a Felvonulási téren, amelyet ezentúl Ötvenhatosok terének hívnak.
Az emlékmű avatása előtt, 19 óra 56 perckor ötvenhatszor kondították meg a mellette felállított harangot, és egyetemisták olvasták fel a 228 kivégzett nevét. Az 1956. október 23-án ledöntött Sztálin-szobor helyén álló műalkotást a Himnusz hangjaira leplezték le.
Az emlékmű leleplezése után Kosáry Domokos, az 56-os Emlékbizottság elnöke azt mondta: nem könnyű időket éltünk, nem könnyű időket élünk, de bírjuk ki a nehézségeket.
Mint mondta, a börtönben hajnalonként, amikor hallották a halálraítéltek köszöntését, mind megesküdtek, hogy 56-hoz mindvégig, halálukig hűek lesznek.
A történész az emlékművet a modern művészet szép alkotásának nevezte.
Kosáry Domokos névtáblát kapott
Az emlékbizottság elnökének beszéde után Weinek Leonárd, a XIV. kerület polgármestere átadta a tér átnevezését jelképező névtáblát Kosáry Domokosnak.
Bocskai T. József, a Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség elnöke elmondta: a forradalom ötvenéves évfordulóján nem ezt várta, és nem tudja, mit szólnának azok a bajtársai, akik a temetőben nyugszanak, vagy azok, akik a Kossuth téren elvéreztek. Hozzátette: reméli, hogy felébred egyszer a magyar nép, és rádöbben arra, hogy előrehaladni csak úgy tud, ha összetart, összefog és egy új hazáért, szebb jövőért dolgozik.
Közbeszerzési tervpályázatot írtak ki
A kormány 2004 augusztusában döntött az emlékmű létrehozásáról. A megvalósításra a Miniszterelnöki Hivatal tavaly februárban hirdetett közbeszerzési tervpályázatot. A győztes, az i-y alkotócsoport Kft. az évforduló évére utalva 2006, egyre sűrűsödő vasoszlopból álló, 56 fokos ékszerű, háromszög alakú tömböt tervezett. Az oszlopok rusztikusan rozsdás, illetve rozsdamentes vasból készültek.
Ugrás vissza Ugrás vissza...