Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Már nem kell bejelenteni az alkalmi munkavállalókat az EMMA-ba

Létrehozva: 2004. július 14.
Módosítás: 2004. július 14.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Számos alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztató munkáltatónak elsősorban az idénymunkák idején könnyebbséget jelent az a jogszabályváltozás, amely szerint az alkalmi munkavállalókat július 2-ától már nem kell bejelenteni az EMMA-ba.
Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás bejelentési kötelezettsége nagy terhet rótt a munkaadókra, mivel egy-egy ilyen munkaviszony néhány napig tart csak, ezért számos kellemetlenség adódott e téren az Egységes magyar munkaügyi adatbázis (EMMA) több mint két hónapos működése során.
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium közleménye szerint a helyzetet nemcsak a nagy tömegű, egy-két napos munkaviszonyok be- és kijelentése okozta, hanem az alkalmi munkák jellegéből adódó gyakori, például az időjárási viszonyok miatti munkaviszony-meghiúsulások és azok kezelése is.
A probléma megoldása érdekében a szaktárca jogszabályváltozást indítványozott. A 2004. évi LXX. törvény szerint július 2-tól az EMMA-ban már az alkalmi foglalkoztatás kivételével kell nyilvántartani a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkaviszonyokat. Ezáltal a munkaadók bejelentési kötelezettsége az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásra sem terjed ki.
A munkaadók helyzetének megkönnyítése érdekében a mai napig 58 ezren kapták meg PIN kódjukat, melynek segítségével könnyített formában telefonon vagy interneten tehetik meg a munkaviszonyok bejelentését, valamint adataik lekérdezéseit.
Ugrás vissza Ugrás vissza...