Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Európa támogatja a tranzakciós adót

Cikk:

Jelentős többséggel szavazta meg az Európai Parlament azt a jelentést, amely támogatja a pénzügyi tranzakciókra kivetett illeték európai uniós bevezetését.

Anni Podimata jelentéstevő fogalmazása szerint az uniós képviselőtestület határozott jelzést küld az EU állam- és kormányfőinek, akik Brüsszelben a gazdasági növekedés lehetőségeiről tárgyalnak. Az EP a strasbourgi plenáris ülésen 487 igen szavazattal, 46 tartózkodás mellett, 152 voks ellenében szavazta meg a jelentést.

Az Unióban megoszlik a vélemény a Tobin-adó néven is ismert illetékről. Az EP ezért azt is javasolta, hogy az adót akkor is indítsák el, ha egyes tagállamok egyelőre nem vesznek részt a rendszerben. Az uniós szabályok szerint azonban adóügyben csak egyhangú döntés születhet a tagországok között. Az Európai Bizottság javaslata szerint 0,1%-os, illetve 0,01 %-os illetékről lenne szó, tranzakciótól függően. Az EP támogatta a javaslatot, de sürgette, hogy az adó legyen még inkább célzott, és semmiképpen ne lehessen megkerülni. A jelentés szerint egyedül a nyugdíjalapok mentesülhetnek az illeték alól. Közvélemény-kutatások szerint az EU-lakoság kétharmada támogatja a tranzakciós illeték kivetését.

Az érintett tagállamok ellenzésének egyik oka, hogy világszinten nem sikerült döntésre jutni az adófajta bevezetéséről, és egy esetleges egyoldalú lépés következtében az EU versenyhátrányt szenvedhet el.

Ugrás vissza Ugrás vissza...
median