Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tájékoztatás az inNOVA Portal rendszeren tervezett karbantartásáról

Az inNOVA Portál rendszeren tervezett karbantartás miatt 2019.10.21. 07:00-09:00 között az on-line űrlapkitöltés és benyújtás szolgáltatás nem elérhető.
Az ÁNYK űrlapok elérhetőségét a karbantartás ideje alatt is biztosítjuk.

MORZSÁK

TARTALOM:Évértékelőt tartott a kormányfő

Cikk:

A kormány első évét értékelte a miniszterelnök a Parlamentben. Gyurcsány Ferenc szerint az elmúlt egy évben a sikertelen politikai hatalomátvételi kísérlet mellett folyt az elmúlt 17 év legátfogóbb politikai programjának sikeres bevezetése.

A hatalom átvételére irányuló kísérlet megbukott, a nyomában járó hangulat sokáig itt fog maradni közöttünk - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn napirend előtt a Parlamentben.

A kormány megbuktatásának szándékához az ürügy az őszödi beszéd, az ok "a magyar jobboldal egy nem elhanyagolható részének és közte egyes pártjai vezetőinek mély és engesztelhetetlen, szűnni nem akaró gyűlölete a baloldal és annak egy részével szemben" - mondta a miniszterelnök a kormány első évét értékelő beszédében.

Véleménye szerint az okok közé tartozik "az a fajta morális és politikai-történelmi felsőbbrendűség, amely szerint az ország vezetésére csakis és kizárólag a nemzeti-történelmi hagyományokat képviselő, bár azokat nem egy esetben sokak szerint megcsúfoló jobboldal lehet alkalmas".

A parlamenti ellenzék egy része programot és ideológiát adott erőszakos megnyilvánulásokhoz, ilyen értelemben közvetlenül is szerepet vállalva utcai zavargások és rendbontások létrejöttében - mondta a kormányfő.

Átfogó politikai programot vezettek be

A kormányfő szerint az elmúlt egy évben a sikertelen politikai hatalomátvételi kísérlet mellett, azzal párhuzamosan folyt az elmúlt 17 év legátfogóbb politikai programjának sikeres bevezetése. Ez a program sok tekintetben "a 18 évvel ezelőtt elkezdett politikai és gazdasági rendszerváltásnak a befejezését tűzi ki maga elé, és azt ígéri" - fogalmazott.

Ellenzéki bírálatok

Rossz gazdasági mutatók, hibás kormányzati lépések, morális értelemben és szakmailag is alkalmatlan miniszterelnök - így jellemezte a helyzetet a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalására reagálva.

Navracsics Tibor a miniszterelnök "förtelmes butaságaira" emlékeztetve felidézte: Gyurcsány Ferenc a 2006-os választások előtt azt mondta, hogy az "államháztartási hiány köszöni jól van", hogy aztán a választások után hozzákezdjen a diagnózis nélküli sokkterápiához.

Semjén Zsolt a rossz gazdasági mutatók kapcsán egy latin mondást idézett, ami szerint a tényekkel szemben nincsenek érvek. Hozzátette: az MSZP és az SZDSZ nem tehet úgy, mintha semmi köze nem lenne a Medgyessy-kormányhoz. Úgy vélte: a növekedés Magyarországon a legkisebb az unióban, ezért illuzórikus a kilábalás.

Gyurcsány Ferenc elmondta: bármilyen jó szándékú volt az elmúlt öt-hat évben követett politika, végső soron nem járult hozzá sem a polgárok, sem a családok, sem a nemzet megerősödéséhez. Ezért - folytatta - a 2000/2001 óta folytatott politikának a korrekcióját kellett végrehajtani, ami nem egyszerűen kiigazítás.

A kormányfő az eredmények közzé sorolta, hogy érdemben sikerült kifehéríteni a gazdaság bizonyos területeit, és több mint százezren jelentkeztek be a társadalombiztosításba. Hozzátette: tízezer vagyonvizsgálat indult el, és a tapasztalat az, hogy minden egyes vagyonvizsgálatra több mint ötmillió forint eltitkolt adó jutott.

Minőség és teljesítményelvűség

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a felsőoktatásban, az egészségügyben és a közigazgatásban a minőséget és a teljesítményelvűséget szeretnék megvalósítani. Ennek a bázisán lesz jobb és igazságosabb élet Magyarországon - fűzte hozzá.

A miniszterelnök az egészségügy kapcsán elmondta: "előremutató, progresszív kompromisszummal meg fognak állapodni a kormánypártok". Közölte: most annak van itt az ideje, hogy végigvigyék az átalakítást, befejezzék ennek a biztosítási oldalát is.

Kifejtette: az elmúlt egy év tapasztalatait is összegezve, ahol kell kiegészítő vagy éppen korrekciós intézkedéseket hoznak, hogy hosszabb távon is biztosítsák az egészségügy finanszírozhatóságát. "Be fogjuk fejezni, és meg fogjuk csinálni" - tette hozzá.

A közigazgatás átalakításáról a kormányfő elmondta: a magyar adófizetők ebben a négy évben majdnem húsz százalékkal kevesebbet fognak költeni bürokráciára, adminisztrációra, mint a kormányváltás első napjában.

Már látszanak az első eredmények

Gyurcsány Ferenc szerint a kiigazításnak jól lehet látni az első eredményeit. Ennek a ciklusnak a végére Magyarországon a rendszerváltás óta a legalacsonyabb lesz az adóterhelés: száz forintból 37 forint - mondta.

A kormányfő szerint ki fog derülni, hogy ez a kabinet az adócsökkentés kormánya lesz. Ki fog derülni, hogy a kiigazítást és a jövedelmek centralizációjának csökkentését egy időben fogja megcsinálni a kormány úgy, hogy eközben fenntartja az egyensúlyt, és egyre inkább a növekedésről fog tudni beszélni - fogalmazott.

A miniszterelnök felszólalása előtt a Fidesz és a KDNP képviselői elhagyták az üléstermet.

Ugrás vissza Ugrás vissza...