Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a Kormányzati Portálhoz és az Ügyfélkapuhoz kapcsolódóan 2017.07.24-én (hétfő) 22:00 órától 2017.07.25-én (kedd) 02:00 óráig infrastruktúra karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Kormányzati Portál, valamint az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Szíves megértését és türelmét köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:EU: nem lesz kelet-európai mentőcsomag

Cikk:

Kelet-közép-európa nem kap egységes 180 milliárd eurós mentőcsomagot, és nem lehet lazítani az euróbevezetés feltételein sem, az ERM-2 rendszerhez való csatlakozás felgyorsítása viszont megfontolandó lehet - hangzott el az uniós állam- és kormányfők nem hivatalos brüsszeli találkozóján vasárnap.

Derűlátásukat fejezték ki az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői vasárnap a közép- és hosszú távú gazdasági kilátásokat illetően, egyúttal ismét állást foglaltak a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság elleni közös, összehangolt fellépésben.

A tagországi vezetők brüsszeli kötetlen találkozóját értékelve Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt emelte ki, hogy elfogadták: csak olyan állami segítséget lehet adni bármely szektor bármely szereplőjének, ami nem zárja ki a más EU-tagországokban levő leányvállalatokat a támogatásból. Szerinte így az értekezleten sikerült "elkerülni azt a veszélyt, hogy a nemzeti érdekképviseletből nemzeti vagy regionális önzés legyen".

Euró: nem lazulnak a bevezetés feltételei

A találkozó egyik fő témája az euróövezethez való csatlakozás felgyorsítása volt. A kelet-európai - uniós és szomszéd - országok pénzügyi nehézségeinek összehangolt áthidalására eddig több kezdeményezés hangzott el EU-tagállamok részéről. Gyurcsány Ferenc Brüsszelben most ismertette azt a javaslatot, amely az eddig elhangzott valamennyi kezdeményezésből próbál átfogó programot alkotni. A magyar kormányfő arról beszélt, hogy az euróbevezetés érdemi kritériumainak fellazítását nem akarja, de szerinte újra lehetne gondolni azt, szükséges-e két éven át az eurózóna előszobájában, vagyis az európai átváltási mechanizmusban (ERM-2) várakoztatni az eurót bevezetni akaró országot.

Merkel elutasította az egységes mentőcsomagot

Nicolas Sarkozy francia elnök szerint az új helyzetben nem lehet kizárólag a régi szabályokat alkalmazni. Angela Merkel német kancellár elutasította ugyan az eurócsatlakozási feltételek módosítását, megfontolandónak tartja azonban az ERM-2 rendszerhez való csatlakozás felgyorsítását. Merkel az egyes közép- és kelet-európai országok helyzetének nagyon eltérő voltára hivatkozva elutasította a 180 milliárd eurós támogatási keretterv szükségességét. Ugyancsak eseti alapon helyez kilátásba segítséget a találkozóról kiadott nyilatkozat.

Gyurcsány utalt a pénteken közzétett 24 és fél milliárd eurós programra, amelyet a Világbank, az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) közösen állított össze kifejezetten Közép-Európa számára, részben korábbi terveket egységbe gyúrva. Mint mondta: ez éppenséggel azt támasztja alá, hogy a térségnek igenis szüksége van célzott támogatásra. A magyar miniszterelnök szerint a támogatások megszervezése több rétegű feladat, a különböző segítségfajták egész Európára, egyes régiókra, illetve egyes országokra vonatkoztathatók.

Javaslatokat várnak a pénzügyminiszterektől

A közös nyilatkozatban felszólították a kormányfők a tagállamok pénzügyminisztereit, hogy a brüsszeli bizottsággal együtt kísérjék fokozott figyelemmel a kelet- és közép-európai térség helyzetét, és az átmeneti egyensúlyzavarokkal küzdő országok számára vázoljanak fel támogatási lehetőségeket a rendelkezésre álló eszközök alapján.

Külön téma volt a megbeszélésen a protekcionizmus is. Mirek Topolánek, a soros elnökség vezetője erről elmondta, hogy nem azonosítottak konkrét problémát, de azt megállapították, hogy "a protekcionizmus nem válasz a jelenlegi válságra". A vezetők elvi egyetértésüket nyilvánították ki azokkal az iránymutatásokkal, amelyeket az Európai Bizottság dolgozott ki az elértéktelenedett bankeszközök kezelésére, és első reakcióként egyetértettek a nemzetközi pénzügyi felügyeleti rendszerre tett szakértői megállapításokkal is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...