Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csapatmunkára készül az új uniós bizottság

Létrehozva: 2004. szeptember 18.
Módosítás: 2004. október 9.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A novemberben munkába álló új Európai Bizottság arra készül, hogy megszilárdítsa az emberek unióba vetett hitét és visszaszerezze a testület jó hírét. Kovács László, leendő energetikai biztos programja már megvan, de kabinetjéről még nem döntött.

Ahhoz, hogy az Európai Bizottságon belül teljes legyen a csapatmunka, szükség van arra, hogy az egyes tagok teljes körű információval rendelkezzenek, minden biztos minden döntésben részt vegyen, és minden komolyabb program, prioritás megfogalmazását alapos politikai vita előzze meg - fejtette ki Kovács László leendő energiaügyi felelős a tervek szerint november elsején hivatalba lépő testület tagjainak szombaton befejeződött, kétnapos belgiumi találkozóján.

Mint a külügyminiszter a megbeszélés után a magyar sajtónak elmondta, a Brüsszelhez közeli Leuvenben tartott találkozó a bizottság jövőképének és programjának kialakításával, illetve valóra váltásának eszközeivel foglalkozott. Arra kell törekedni, hogy a José Manuel Durao Barroso elnöklete alatt működő bizottságra öt év múlva olyanként emlékezzenek az emberek, amely megszilárdította a kibővített Európai Uniót, megerősítette annak globális szerepét, megnövelte versenyképességét (párhuzamosan az életminőség javulásával), nagyobb külső és belső biztonságot teremtett, és közelebb hozta az uniót az állampolgárokhoz - szögezte le Kovács László. A bizottság tagjai közül többen fontos feladatnak nevezték azt is, hogy visszanyerjék az emberek megcsappant bizalmát az unióban.

A magyar biztos csapata még nem állt fel

Az egységes csapatként dolgozó testület tagjai előtt álló következő feladat meghallgatásuk az Európai Parlament bizottságaiban. A testületnek el kell nyernie a képviselők támogatását, ahhoz, hogy munkáját megkezdhesse - a parlament mindazonáltal egyenként nem szavaz a biztosjelöltekről, csak a teljes csapatról.

A leuveni találkozón jelentették be, hogy a bizottság új vezető szóvivője a francia Francoise Le Bail lesz, a portugál Barroso kabinetfőnöke pedig honfitársa, Joao Vale de Almeida . Kovács László elmondta, hogy az ő kabinetje is formálódik, de néhány személyi kérdésben még nem döntöttek.

Minőségi munkára törekednek

Hozzászólásaiban Kovács László fontosnak tartotta, hogy a bizottságon belül javítsák a stratégia és a konkrét feladatok tervezését, mennyiségi helyett minőségi munkára törekedjenek, továbbá minél szorosabb összhangot alakítsanak ki az unió többi fontos szervével, az Európai Parlamenttel és a - legfőbb döntéseket hozó - szakminiszteri tanácsokkal. A munka hatékonyságának javítása érdekében fokozni kell az együttműködést a főigazgatóságok között is, emellett célszerű minden komolyabb javaslathoz hatástanulmányt és kommunikációs tervet mellékelni. Szükségesnek tartotta a leendő magyar biztos, hogy reális célokat dolgozzanak ki, és konkrét eredményekre törekedjenek. A teljes munkafolyamat akkor vezet eredményre, ha a döntést alapos politikai és szakmai előkészítés előzi meg, hatékony és közérthető kommunikáció kíséri, a végrehajtás pedig precíz - foglalta össze álláspontját Kovács László.

Piaci liberalizáció és széndioxid-kibocsátás csökkentés a fő energetikai célok

A leendő energiaügyi biztos saját feladatköréről szólva elengedhetetlennek mondta a villamosenergia-, illetve a gázpiac liberalizációjának teljes kiterjesztését és a széndioxid-kibocsátás csökkentését, továbbá az utóbbi elkötelezettséghez nem csatlakozott, unión kívüli nagy országok meggyőzését. Meghallgatásuk előtt a biztosoknak számos írásbeli kérdésre kellett felelniük. Ezekre adott válaszaiban Kovács László kifejtette: EU energiapolitikájának egyik központi célkitűzése kell, hogy legyen a megújítható és új energiaforrások elterjesztése, illetve annak biztosítása, hogy a már meglévő és a jövőbeni nukleáris létesítmények mind az EU területén, mind annak szomszédságában biztonságosak legyenek.

A biztosok nem országukat és nem kormányukat képviselik, kizárólag a közösségi szempontokat kell szem előtt tartaniuk - emelte még ki Kovács László. A hatékonyabb működés érdekében pedig a tagok kisebb csoportjainak - köztük az energiaügyi portfóliót magában foglaló, úgynevezett lisszaboninak - nagyobb szerepet kell adni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...