Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megkezdődött az Európa-terv 2. előkészítése

Létrehozva: 2004. november 13.
Módosítás: 2004. november 15.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormány szombaton informális ülést tartott, amelyen elindult az Európa-terv 2. előkészítése. A terv keretében több mint 6 500 milliárd forintnyi forrás érkezhet az országba, amit 12 000 milliárd forintnyi fejlesztést tesz lehetővé.
A kormány 10-12 évre szóló fejlesztési terv, az Európa-terv 2. kidolgozását indította el a szombati, még a kormányszóvivői tájékoztató időpontjában is tartó, informális kormányülésen. A kabinet ezzel a lépéssel szakított a rövid távon és belterjesen gondolkodó politizálás hagyományaival - mondta László Boglár kormányszóvivő.
Családonként havi 42 ezer forint
A második Európa-terv kapcsolódik az Európai Unió 2007-2013 közötti költségvetési időszakához, de nem arra, hanem a magyar célokra és a magyar lehetőségekre épül - emelte ki László Boglár. A terv keretében a 2007-től kezdődő hétéves időszakban megközelítőleg 6 500 milliárd forintnyi fejlesztési forrás érkezhet hazánkba.
Ez az összeg a hazai társfinanszírozással és a projektekbe bevont magántőkével együtt elérheti a 12 000 milliárd forintot. Batiz András kormányszóvivő szerint ez a pénz reálértékben több annál, amennyit a második világháború utáni Marshall-terv keretében kaptak az európai országok. Az összeg nagyságát jól érzékelteti, hogy egy családra havi 42 ezer forint jutna ebben a hétéves időszakban.
Az Európa-terv 2. céljának Batiz András a foglalkoztatottság és az keresetek növelését, a lakáshoz jutás támogatását, valamint európai színvonalú infrastruktúra megteremtését nevezte. "Ennyi pénzt sokféleképpen el lehet költeni, ám a kormánynak nem az a célja, hogy elköltse, hanem az, hogy befektesse ezt a forrást" - mondta a kormányszóvivő, aki kiemelte: a kormány a társadalmi egyenlőtlenségeket is csökkenteni szeretné a terv keretében.
A kabinet Kiss Pétert bízta meg azzal, hogy a következő kormányülésre terjesszen elő javaslatot arról: a programot milyen fórumokon vitathatják meg. A kancelláriaminiszter feladata annak áttekintése is, hogy a jelenlegi intézményrendszerben elkezdhető-e a tervezés.
Ugrás vissza Ugrás vissza...