Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország feltételekkel támogatja az uniós szerződésmódosítást

Cikk:

Magyarországnak is érdeke, hogy megoldódjanak az eurózóna problémái, de ha ehhez szerződésmódosításra van szükség, az ország azt csak feltételekkel támogatná – mondta Martonyi János külügyminiszter az Országgyűlés európai ügyek bizottságának keddi ülésén.

A tárcavezető a feltételek között említette, hogy tiszteletben kell tartani az átruházott hatáskörök elvét, vagyis azt, hogy minden olyan hatáskör, amelyet a szerződések nem ruháztak át az EU-ra, a tagállamoknál marad. Fontos a tagállamok egyenlősége is, ki kell zárni a kettős mércét - mutatott rá. Meg kell őrizni az egységes piacot, amely az integráció egyik legfontosabb vívmánya, továbbá nagy hangsúlyt kell helyezni az uniós döntéshozatal legitimációjára. További lényeges feltétel a nemzeti identitás tiszteletben tartása és a szubszidiaritás elve, hogy csak olyan esetekben döntsenek uniós szinten, amikor a jó döntés kizárólag így születhet meg.

A külügyminiszter szerint az európai növekedésösztönzés eredményei még váratnak magukra és nem csökkennek a versenyképességi különbségek az eurózóna tagjai között sem, ezért az övezet helyzete bizonytalan. Az EU egységére nézve kockázatot jelent, hogy ha az euróövezet bajba kerül, olyan sokk éri az uniót, amely az egész integrációt veszélybe sodorhatja. Véleménye szerint kérdéses továbbá, hogy a tagállamok együtt maradnak-e, megőrzik-e az egységes piacot, az egységes intézményrendszert. Magyarország érdeke az, hogy Európa erős, egységes és értékalapú legyen, és az értékek sorában különösen fontos a szolidaritás. A miniszter megerősítette, hogy Magyarország számára elfogadhatatlan a következő többéves (2014-2020) költségvetési keret jelenlegi változata, képviselői kérdésre válaszolva pedig elmondta, hogy a kohéziós támogatásokról szóló tervezet jelenlegi formájában a balti államokat és Magyarországot érintené a leghátrányosabban.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...