Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kelet felé nyit a magyar gazdaságpolitika

Cikk:

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos szerint Magyarországnak "új utakat" kell keresnie ahhoz, hogy elérje hosszú távú stratégiai gazdasági céljait, ezért igyekszik Kína, Oroszország és Ukrajna felé nyitni.

Ugyan Magyarország hagyományos szövetségesei az európai országok, de a gazdasági válság miatt más irányba is nyitnia kell. Kínával, Oroszországgal és Ukrajnával azért is fontos a kapcsolatok építése kormányzati szinten, mert ezekben az országokban az állam szerepe meghatározó a gazdaság irányításában, és jól működnek a gazdasági vegyes bizottságok, amelyeket ezekkel az országokkal közösen állítottak fel – mondta Fellegi Tamás az Országgyűlés külügyi bizottságának szerdai ülésén.

Az NFM delegációja a jövő héten Kínába utazik, ahol vezetőkkel, vállalatok és városok képviselőivel tárgyalnak, a megbeszélések célja a júniusi budapesti kínai-magyar csúcstalálkozó döntéseinek konkretizálása. A miniszter emlékeztetett, akkori európai útján a kínai kormányfő az Egyesült Királyság és Németország mellett csak Magyarországot kereste fel, ez véleménye szerint a csúcstalálkozó külpolitikai jelentőségét mutatja. A Kínával való együttműködés lehetséges területei a pénzügyek, a kereskedelmi kapcsolatok javítása és a közös befektetések, vagyis kínai cégek magyarországi és magyar vállalatok kínai befektetései. Kína és Magyarország 2015-ig a két ország közötti kereskedelmi áruforgalom megduplázását tűzték ki célként, Kína a gazdasági válság ellenére reálisnak tartja ezt az elhatározást – mondta Fellegi tamás.

A miniszter az együttműködés lehetőségei között említette a magyarországi vasúthálózat fejlesztését, egy magyarországi logisztikai központ létrehozását, a vízminőség javítását Kínában, az egyetemek közötti kooperációt és a járműgyártást, amely jó lehetőség adna magyar kkv-k számára, hogy beszállítóként érvényesülhessenek.

Ugrás vissza Ugrás vissza...