Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a Kormányzati Portálhoz és az Ügyfélkapuhoz kapcsolódóan 2017.07.24-én (hétfő) 22:00 órától 2017.07.25-én (kedd) 02:00 óráig infrastruktúra karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Kormányzati Portál, valamint az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Szíves megértését és türelmét köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Koncentrált erőforrások, egységes vagyongazdálkodás a fejlesztési minisztériumban

Cikk:

A gazdasági és a költségvetési bizottság is támogatta Réthelyi Miklós kinevezését nemzeti fejlesztési miniszterré kedden, miután a jelölt a két testület előtt beszámolt a tárcával kapcsolatos tervekről a kinevezése előtti meghallgatáson.

Az erőforrások koncentrálását, az egységes vagyongazdálkodást és a fejlesztési források gyors és hatékony felhasználását emelte ki a nemzeti fejlesztési minisztérium feladatai közül a tárca élére jelölt Fellegi Tamás kedden az Országgyűlés gazdasági és informatikai, valamint költségvetési bizottságában tartott meghallgatásán. Az állami vagyongazdálkodásban az egyszemélyi felelősséget, az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot említette elsődleges szempontként a leendő miniszter.

A gazdasági bizottsági ülésen 18 igen, hat nem és egy tartózkodással támogatták Fellegi Tamás kinevezését nemzeti fejlesztési miniszterré, míg a költségvetési bizottságban 18 igen mellett a jobbikosok három nem szavazatával,  a szocialista és az LMP-képviselő tartózkodásával támogatták a kinevezését.

Átlátható körülmények a közbeszerzéseknél

Megóvjuk és hatékonyan működtetjük a nemzeti vagyont, bizonyítani fogjuk, hogy az állam is lehet jó tulajdonos, gyorsan, egyszerűen és hatékonyan juttatjuk el az uniós forrásokat a magyar kis-, és középvállalkozásokhoz, mivel ők az új munkahelyek megteremtésének főszereplői. Lebontjuk a vállalkozások előtt tornyosuló bürokratikus akadályokat, emberi és átlátható körülményeket teremtünk, így a közbeszerzések területén is. Az a célunk, hogy egy erős és versenyképes gazdaság feltételeit teremtsük meg. Ezért visszaszorítjuk a magyar gazdaságot bénító korrupciót és bürokráciát – fogalmazott a miniszterjelölt.

Felülvizsgálják a kiemelt beruházásokat

Az új kormány  biztosítja a fejlesztési forrásokat  azokhoz a pályázatokhoz, amelyekre már beadták az ajánlatokat, vagy már megtörtént az elbírálásuk is, de felülvizsgálja az egyedi kormánydöntéssel kiemelt beruházásnak minősített projektek támogatását. A felszabaduló forrásokat a kis- és középvállalkozásokhoz csoportosítják át, mondta Fellegi Tamás.

Jogállami keretek között felülvizsgálják a közszolgáltatási szerződéseket, amiről az egyeztetések már meg is kezdődtek. A közszolgáltatásban nem a profitmaximalizálás az elsődleges szempont, hanem a lakosság terheinek csökkentése – mondta Fellegi.

Fellegei Tamás az állami vagyonnal való gazdálkodás egyszemélyi politikai és jogi felelőse lesz. Mintegy 300 állami tulajdonú cég a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél (MNV) marad, 32 pedig a Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) kerül. Az MFB-nél lévő vagyonelemek nem privatizálhatók, különösen nem az MNV megkerülésével. A kijelölt miniszter elmondta azt is, hogy  a nemzeti energetikai vagyon védett, így privatizációja kizárt, sőt inkább közszolgáltató társaságok köztulajdonba vétele lehetséges.

Előnyben a közösségi közlekedés, átalakul a digitális közmű-projekt

A közlekedésben a közösségi közlekedés versenyképességét helyezik előtérbe az egyéni közlekedéssel szemben. A nehézgépjárművek kilométer arányos útdíj fizetésével kapcsolatban pedig a leendő miniszter elmondta: néhány feltétel megteremtése szükséges a bevezetéshez.

A digitális közmű projekt jelentős forrásokat köt le és meghatározza az infokommunikációs piacot, ezt a projektet ebben a formában nem engedjük tovább. A kormány infokommunikációs rendszerének átvilágítását már megkezdték, azt amit kívülről lehet - mondta Fellegi Tamás. Hozzátette: az átadás-átvételt követően konszolidálják a különböző infokommunikációs rendszereket.

Fellegi Tamás a meghallgatáson mindkét bizottságban hangsúlyozta, hogy döntéseikben a működőképesség fenntartása és a folyamatosság nem sérülhet.

Ugrás vissza Ugrás vissza...