Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kormányhatározat született a filmipar megújításáról

Cikk:

A nemzeti filmipar megújítása érdekében új gazdasági társaság megalapítását és a nemzeti filmvagyont érintő stratégia kidolgozását írja elő a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat.

A filmgyártás és filmforgalmazás állami feladatait ellátó új gazdasági társaságot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hozza létre. A kormányhatározat rendelkezik arról is, hogy a költségvetésben a magyar film támogatására elkülönített 1,625 milliárd forintot átcsoportosítják az MNV Zrt-nek. Az gazdasági társaság kizárólagos állami tulajdonú cég lesz, felügyelő bizottságában a kultúráért felelős miniszter, kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter és a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos által delegált tagok kapnak helyet.

Andrew G. Vajna filmügyi kormánybiztosnak a nemzeti erőforrás miniszterrel, a közigazgatási és igazságügyi miniszterrel és a nemzeti fejlesztési miniszterrel közösen kell kidolgoznia a társaság három éves üzleti tervét és a finanszírozás koncepcióját. Fellegi Tamás fejlesztési miniszternek azt kell megvizsgálnia, hogy az új koncepció összeegyeztethető-e az európai uniós támogatási szabályokkal, valamint az Európai Bizottság által jóváhagyott jelenlegi filmszakmai támogatási programmal. Andrew G. Vajna kormánybiztos feladata lesz az is, hogy megvizsgálja a vagyonkezelői jogok átadásának feltételeit, és hogy kidolgozza azokat a jogszabály-módosításokat, amelyek az új filmstratégia megvalósításához szükségesek.

A rendelet a Magyar Mozgókép Közalapítvány helyzetének rendezésével is megbízta a kormánybiztost. A kormány áprilisban döntött a közalapítvány megszűnéséről, miután annak 10,6 milliárd forintnyi adósságállományát "konszolidálhatatlannak" ítélte. A megszűnés módját és idejét a kormány egyelőre nem közölte.

Ugrás vissza Ugrás vissza...