Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Átveszi a nemzeti filmalap a producerek tartozásait

Cikk:

Andrew G. Vajna filmszakmai kormánybiztos megállapodott három pénzintézettel, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap megvásárolja azoknak a producereknek a tartozásait, akik szerződést kötöttek a bankokkal.

Andrew G. Vajna filmszakmai kormánybiztosnak a Magyar Mozgókép Közalapítvány banki kötelezettségállományának megvásárlásával kapcsolatos tárgyalássorozata eredményre vezetett, három pénzintézettel is megállapodás született - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szerdán. A kormánybiztos a három legnagyobb tartozásállományt kezelő pénzintézettel, a Magyar Kereskedelmi Bankkal, a Fejlesztési és Hitelbankkal, valamint az Erste Bankkal is megállapodásra jutott. Ennek értelmében a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) teljes egészében megvásárolja a fent említett bankokkal hitelszerződést kötött producerek tartozásait. Az ehhez szükséges forrás az MNF rendelkezésére áll. A fennmaradó kötelezettségek rendezése folyamatban van, a többi érintett pénzintézettel is hamarosan lezárulnak a tárgyalások.

Az MNF egy közelmúltban meghozott kormányhatározat szerint hatmilliárd forintot kap költségvetési forrásokból a filmes tartozások megvásárlására és a nemzeti filmipar megújítására. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) 5,1 milliárd forintos tartozást halmozott fel, a hitelbe adott állami támogatásért a szerződésekben a filmprodukciós cégeknek kellett felelősséget vállalniuk. A hitelállományon 49 cég osztozik, a produkciós cégek összesen hat pénzintézettel, az Erste, a Banco Popolare, a CIB, az MKB, a Raiffeisen és az FHB bankokkal állnak kapcsolatban. Június elején került nyilvánosságra, hogy a 49 cégből 19 hitelszerződése lejárt május 31-én, a produkciós cégek - és az MMKA - számláit ezért zárolás fenyegeti. A kormánybiztosi iroda akkor azt közölte, hogy bár Andrew Vajnának nem lenne feladata a "bedőlt" MMKA támogatási rendszeréből született tartozások rendezése, hiszen a nemzeti filmipar megújítására vonatkozó koncepció kidolgozására kapott felkérést, de segítségét kérték, ezért megpróbál eredményre jutni a bankokkal való tárgyalások során.

Ugrás vissza Ugrás vissza...